Кариера

Xiaomi се преструктурира, за да развива млади таланти

Владимир Владков

Набиращият популярност китайски производител Xiaomi предприе вътрешно преструктуриране, което включва създаване на десетина нови отдела и преместване на редица старши мениджъри, заяви Лей Джун, основател и главен изпълнителен директор на Xiaomi.

В писмо, изпратено до целия персонал на компанията, Лей описва плана си за „засилване на управленските функции на централните офиси и предоставяне на възможности на младите таланти за издигане в кариерата“.

Два нови отдела ще разширяват възможностите на централния офис, като единият ще отговаря за наемането на нови служители, насърчаването и обучението на управленските кадри от средно и висше ниво. Вторият отдел за стратегически съвети ще помага на главния изпълнителен директор за „формулиране на стратегията на компанията и наблюдение на стратегическото изпълнение на всеки бизнес отдел“.

Xiaomi. Снимка: Michael Kan, Computerworld

4 нови бизнес отдела, а именно Mi TV; Mi Ecosystem; MIUI OS и „Entertainment“, са преорганизирани в 10 нови бизнес отдела, като шефовете на всички ще докладват на главния изпълнителен директор. И десетте отдела покриват хардуер, вътрешен бизнес, е-търговия и технологии, които ще имат нови генерални директори.

Екипите за MIUI, управляващи инфраструктурния слой на ОС и качеството, са обединените и ще станат част от отдела за смартфони на Xiaomi.

Производителят, който вече има почти 20 000 служители, отчете рекордни приходи за 2017 г. в размер на 114 млрд. юана ($18 млрд.), или с 67,5% ръст спрямо 2016 г. През 2016 г. Xiaomi се сблъска със сериозна конкуренция от страна на доставчици на евтини модели като Oppo и Vivo.

Освен смартфони, Xiaomi произвежда десетина други свързани към интернет домашни уреди и технологии, включително скутери, пречистватели на въздух, апарати за варене на ориз, роботизирани прахосмукачки, електрически четки за зъби с Bluetooth и др. Смартфоните обаче все още генерират над 70% от приходите на компанията.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X