Кариера

В Бургас откриха Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации

Computer World

С тържествена церемония в Бургас бе открита първата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. Димитрина Тодорова, директор на гимназията, приветства гостите и разкри повече за оборудването и възможностите на иновативното училище.

Лабораторията разполага с промишлени тренировъчни роботи и собствен хуманоиден робот, модел Pepper на SoftBank Robotics. Хуманоидът е висок 120 см, тежи 28 кг и може да бъде програмиран да говори на 15 различни езика, включително и на български. Това е първият робот, който разпознава човешки емоции и адаптира поведението си спрямо човека. Той говори, слуша, жестикулира, движи ръцете и тялото си. Взаимодействието му е интуитивно чрез вградения в него изкуствен интелект. Хуманоидът е свързан с различни облачни услуги, бази от данни и обекти с Bluetooth, Ethernet и Wi-Fi, чрез които може да предостави информация в реално време.

Промишлените тренировъчни роботи, с които ще могат да се запознаят учениците, са модел Dobot Robot – най-добрата технология за обучение на гимназисти в света за 2018 г. Програмирането им ще се извършва чрез комбинация от два основни програмни езика - Python и JavaScript, с който децата ще започнат обучението си по роботика.

Във всяка класна стая ще се работи със сензорни екрани с две операционни среди - Android и Windows. Учениците ще се обучават с дигитални учебници и дигитална платформа, разработена от най-добрите технологични компании в света - Microsoft и Google - съчетана с безопасна виртуална среда за обучение на всеки ученик с индивидуален достъп до него. Освен компютърни науки, в IT кампуса ще се изучава задълбочено и английски език. 

В учебните програми ще бъде заложено учениците да придобият специфични знания и умения в областите хардуерен дизайн, облачни технологии, роботика, изкуствен интелект и киберсигурност, посредством допълнително заложени часове в учебния план. Обучението ще бъде фокусирано върху практиката с работа по конкретни казуси в специално оборудвани зали. Училището ще работи в тясно сътрудничество с някои от водещите фирми в сферата на информационните технологии и представители на академичната общност.

Гимназията е изградена с помощта на редица компании и организации, между които ТехноЛогика ЕАД / TechnoLogica EAD, БАИТ, Булпрос консултинг, ЕПАМ Системс България, ScaleFocus, Imperia Online JSC, Musala Soft и Българската аутсорсинг асоциация. Първите 108 ученици вече преминаха за първи път прага на високотехнологичния кампус.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X