Кариера

Софтуерни компании с инициатива за привличане на българи от чужбина

Computer World

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) обяви официално старта на инициативата "Завръщането", която е част от стратегията на организацията за преодоляване на недостига от квалифицирани специалисти, който години наред възпрепятства естествения растеж не само на бранша, но и на цялата икономика на България.

 

Първата етап на кампанията е свързан с провеждането на анкета, която цели да събере повече информация за нагласите на българите в чужбина и причините, които биха ги накарали да се върнат в България. Резултатите ще бъдат обявени след изтичане на крайния срок на анкетата, който е 25.9.2018 г., и обработката на резултатите. До момента, десет дни след началото на допитването БАСКОМ са събрали над 2000 мнения на българи, живеещи в чужбина, като от асоциацията са категорични, че интересът към инициативата се засилва. Проучването се разпространява с подкрепата на Министерство на икономиката, Държавна агенция за българите в чужбина и Фондация “Тук-Там”.

С новия си проект БАСКОМ цели да популяризира възможностите, които дава софтуерната индустрия в България. “Образованието и опитът в чужбина са търсени предимства от работодателите, особено в експортно-ориентирани индустрии, каквато е софтуерната. Секторът може да предложи не само много добър стандарт на живот, но и възможности за професионална реализация, които са реални алтернативи на тези в чужбина”, категорични са от асоциацията.

Освен инициативата, насочена към българите в чужбина, БАСКОМ работи и в други направления за преодоляване на недостига на кадри - квалификация и преквалификация на специалисти в България, както и привличане на чуждестранни граждани за работа в българската софтуерна индустрия. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X