Кариера

Четири медала за България от втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI

Computer World

Пореден бляскав успех за българските състезатели на втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI 2018, която се проведе в Инополис, Русия. Отборът на страната ни завоюва два златни, един сребърен и един бронзов медал, което му отреди престижното второ място в отборното класиране. Най-добре представилите се български състезатели са Андон Тодоров, 8 клас в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ със златен медал, както и Виктор Кожухаров, 9 клас в Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе. Георги Петков, 8 клас в Софийска математическа гимназия

Паисий Хилендарски“ спечели сребърен медал, а Константин Каменов, 8 клас в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ – бронзов. Ръководител на отбора е проф. д-р Каталина Григорова, преподавател в Русенски университет „Ангел Кънчев", а неин заместник Петър Петров, лектор в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

Младежите ни не само оправдаха, но и надминаха очакванията за отлично представяне. Изключително горди сме от медалите, с които те се завръщат в България. Това ни дава огромен стимул да продължим да ги подкрепяме за още по-големи успехи и доказва, че по-ранното обучение дава огромно предимство. Постижението им е блестящ пример за всички, които вървят по техните стъпки и сигурен знак, че страната ни запазва водещите си позиции в състезателното програмиране в Европа“, коментира проф. Красимир Манев, президент на eJOI.

Медалите бяха връчени на тържествена церемония на 31 юли в присъствието на Андрей Поминов, първи заместник-министър на образованието и науката на Република Татарстан, Кирил Семеникин, директор на Университета Инополис и проф. Красимир Манев, президент на eJOI.

Този месец в Русия се случиха две големи събития – световното първенство по футбол и eJOI”, каза в приветствената си реч Андрей Поминов.

Младежите ни защитиха и подобриха успеха си от първото издание на eJOI през 2017 г. Тогава Андон Тодоров и Константин Каменов станаха сребърни медалисти, а Виктор Кожухаров и Георги Петков спечелиха бронзови медали.

Иначе втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI 2018 се проведе от 26 юли до 1 август в университета в Инополис – първото висше учебно заведение в Русия, фокусирано върху високи технологии и роботика. В eJOI 2018 взеха участие отбори от 21 държави членки на Съвета на Европа. Състезателните дни отново бяха два, като резултатите можеха да се следят в реално време на сайта на олимпиадата.

За eJOI

Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI се провежда за първи път в София, България от 7 до 13 септември 2017 г. В пилотното издание участват отбори от 22 държави членки на Съвета на Европа. Патрони на първото издание на eJOI са президентът на Република България Румен Радев, Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество и Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта. Инициатори и основатели на олимпиадата са проф. Красимир Манев, по това време президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), тогава избран за президент на eJOI, Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменски университет „Константин Преславски“ и основател на Школа по информатика „А&Б“ в гр. Шумен, Алексей Христов, председател на борда на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, председател на Борда за развитие на СООПН и Президент на софтуерна компания Мусала Софт. eJOI събира и отличава най-добрите млади таланти в състезателното програмиране от страните членки на Съвета на Европа. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X