Кариера

Българският отбор BookvAR спечели първия Балкански хакатон

Computer World

Българският отбор BookvAR спечели първия Балкански хекатон “Преодоляване на дигиталните граници на Балканите”, организиран от Представителството на ЕК в България, Столична община, Асоциация за развитие на София, ДАЕУ, София Тех Парк и Уебит. В 24-часовото състезание по кодиране се включиха общо 30 отбора от 9 държави, като 24 успяха да достигнат до демо версия и минимален жизнеспособен продукт, който да представят пред журито.

От деветте отбора, класирали се на финала, идеята на отбор BookvAR за приложение за добавена реалност към учебните пособия спечели най-голяма подкрепа от страна на журито и логично спечели голямата награда на състезанието по програмиране – 5000 евро, осигурени от А1, участие в Европейската седмица на кодирането в Брюксел по покана на еврокомисаря Мария Габриел и 500 евро от Министерството на образованието и науката.

На второ място се класира друг български отбор – ХРNСТО - с геймифицирано приложение за монетизация на добри дела – ако кръводаряваш, засаждаш дървета или правиш друго обществено полезно дело, печелиш виртуална валута, която се осребрява чрез достъп до общински услуги като паркиране, вход за музеи и концерти. За тази си разработка отбор ХРNСТО бе поощрен с награда на стойност 2500 евро от Столична община.

Трети в първия Балкански хекатон стана екипът "Болкан Рикънект" от Сърбия с интернет платформа за електронна търговия за продуктите на занаятчии от Балканите.

 В рамките на хекатона бяха раздадени и няколко специални награди. “Зелена София” награди с 500 евро отбор Уейст Хейт Мап от Македония за приложение за докладване на нерегламентирано изхвърляне на боклук. Наградата на Асоциация за развитие на София – стипендия за обучение в новата Иновационна софийска лаборатория, акредитирана към СУ “Св. Кл. Охридски” - беше присъдена на момичешкия отбор Уинърс от училище “Баба Тонка”, гр. Русе. Представителството на ЕК пък покани състезателите от 5 отбора: Споко, Хъшове, Уейст Хейт Мап, БМПКП и ХРNСТО, да посетят Брюксел и европейските институции през септември.


Българският отбор BookvAR спечели първия Балкански хакатон

© Computer World, Computerworld.bg

Иначе качествените разработки далеч не се ограничиха с призьорите в различните категории. Отбор “Етириал” от Косово например разработи мобилно приложение за “умно семейство” – за разпределение на задачите и напомняне на задълженията на всеки, за пазаруване, за плащане на сметки и семейно бюджетиране. “Суифт” от Македония пък изработи виртуален административен асистент – приложение, базирано на месинджър, за комуникация с местните власти - гражданите могат да задават въпроси и получават отговори с помощта на изкуствен интелект.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X