Кариера

Майкрософт и Coursedot ще обучават специалисти в сферата на облачните технологии

Computer World

Александър Главчев

Майкрософт България официално даде старт на Microsoft Certification Lab – програма обучения за подобряване на знанията на настоящи специалисти в сферата на облачните технологии. Тя се организира в партньорство с родната фирма Coursedot, специализираща в организирането на ИТ курсове. Специален гост по време на официалното представяне на програмата бе еврокомисарят Мария Габриел. 

Събитието се състоя на 27 април в София тех парк, където Майкрософт разполага с Център за иновации. Той бе открит преди малко повече от година в партньорство с InterConsult Bulgaria (ICB) и Start It Smart.

По думите на Калин Димчев, изпълнителен директор на местното поделение на Майкрософт България, в основата на инициативата е залегнал недостигът на кадри с познания в определени области, като облачните технологии. “По груби сметки в България има около 55 хил. разработчици, като много от тях са фокусирани върху облачните технологии – посочи той. – Все още обаче там липсват иновативните теми като изкуствен интелект, Интернет на нещата и инфраструктурни хибридни проекти, върху които ще фокусираме нашите първи групи.” 


Майкрософт и Coursedot ще обучават специалисти в сферата на облачните технологии

© Computer World, Computerworld.bg

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество, определи новата програма като отговор за едно от най-големите предизвикателства на ЕС – повишаването на дигиталните умения и знания. Тя припомни, че днес в Европа не достигат 350 хил. ИТ специалисти, а до 2020 г. техният брой се очаква да достигне половин милион.

Габриел отбеляза още, че инициативата става факт само няколко дни след представянето на новата стратегия за изкуствения интелект на Европейската комисия. Тя се концентрира върху три основни области – засилване на технологичния капацитет, работа в посока етична и правна рамка на тези технологии, както и влиянието им върху пазара на труда. “Щастлива съм, че в България стартира инициатива със заявка за много конкретен отговор на тези големи предизвикателства, пред които сме изправени”, заключи еврокомисарят.


Майкрософт и Coursedot ще обучават специалисти в сферата на облачните технологии

© Computer World, Computerworld.bg

“Дигиталната трансформация е навсякъде и докато в България произвеждаме кадри с умения за програмисти, не е ясно дали те са конвертируеми за пазара на бъдещето – обясни Тодор Панайотов, съосновател на Coursedot. – С Калин Димчев от Майкрософт стигнахме до извода, че е добре да се фокусираме именно в България и да създадем тук следващото поколение специалисти.” По думите му инициативата няма директен аналог в света.

Програмата комбинира както онлайн така и занимания на живо. Първото обучение започва на 28 май.

Microsoft Certification Lab ще служи като инкубатор за таланти, професионалисти и специалисти, които искат да развият уменията си и да бъдат подготвени за бъдещото търсене и тенденции на ИТ пазара. Първите участници в Microsoft Certification Lab ще получат достъп до разнообразни обучителни материали и активности – лаборатории, практически тестове, ръководства и програмата Microsoft Certified Trainer. Програмата на първият пилотен проект в Microsoft Certification Lab ще включва 2 основни курса на темата облачни технологии – Implementing Microsoft Azure Infrastructure и Architecting Microsoft Azure Solutions.

Implementing Microsoft Azure Infrastructure е насочен към ИТ специалисти, които имат предишен опит с облачните технологии и желаят да задълбочат знанията и уменията си при работа с платформата Azure. Курсът обучава ИТ професионалистите как да предоставят и управляват услуги в Microsoft Azure. Участниците ще се научат как да прилагат инфраструктурни компоненти като виртуални мрежи, виртуални машини, контейнери, уеб и мобилни приложения, и съхранения в облачната платформа.

Architecting Microsoft Azure Solutions е насочен към специалисти с предишен опит в изграждането на инфраструктура и приложения чрез Azure, като участниците трябва да имат познания за повечето услуги, които облачната платформа на Майкрософт предлага. Курсът е насочен основно към специалисти, които работят за организации, планиращи да подобрят съществуващите си решения в Azure или да имплементират нови такива.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X