Кариера

131 компании търсят кадри на форума „Национални дни на кариерата“

Владимир Владков

Хиляди студенти и младежи имат възможност да се срещнат със стотици потенциални работодатели в рамките на най-мащабният кариерен форум „Национални дни на кариерата“. Форумът, организиран от кариерен сайт JobTiger, се провежда за 17-а поредна година, като през тази година ще се проведе между 13 март и 4 април в 8 университетски града, включително София, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово, Свищов, Бургас и Пловдив.

Стартът на инициативата бе даден в София в хотел „Маринела“ и в него са представени 131 компании от различни бизнес сектори. Сред тях са финансови институции и банки, компании в сферата на ИТ и телекомуникации, производствени, консултантски и търговски фирми, индустриални предприятия, дори структури на държавната администрация.

„Досега тези форуми са дали възможност на над 40 хиляди млади хора да започнат своя трудов път. Но форумът е помогнал на много повече младежи, тъй като те виждат какви специалисти търсят най-добрите компании в България, виждат особеностите на пазара на труда. Често младите хора нямат ясна представа какви възможности за работа предлага градът, в който живеят и учат. Освен това за тях е важно да видят HR мениджърите и хората, отговарящи за подбора на кадри, в една по-неформална обстановка, тъй като всеки изпитва притеснения, когато отива на интервю за работа“, каза управителят на JobTiger Светлозар Петров.

„Непрекъснато говорим за това, че липсват кадри и в по-големите, и в по-малките компании. Фактът, че 131 компании присъстват, показва, че бизнесът оценява това събитие и възможността да се представи пред младите хора, предоставяйки както стажове, така и работа“, заяви при откриването Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. - За София данните са показателни. В нашия град са концентрирани 19% от населението и 21,7% от работната сила в страната. Тук е регистриран и най-високият процент заетост сред населението в трудоспособна възраст – над 72,5%, като във възрастовата група между 35 и 44 г. достига почти 90%. Това се дължи и на подобряване на образователна структура на града. Средната месечна заплата в София също е много висока – над 1500 лв. в края на 2017 г., по данни на Института за пазарна икономика“, допълни Фандъкова.

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че държавната администрация също има нужда от хора, затова ще използва форума да „се срещне с интересни хора и да се опита да ги привлече, тъй като в своя екип има свободни места“.

„През 15-те години на нашето участие в този форум успяхме да срещнем много млади хора, за да разговаряме с тях, да се вслушаме в техните нужди и да им помогнем да бъдат по-подготвени, когато започват професионалния си път. Много от тях днес са част от голямото семейство на Nestle, а до 2020 г. планираме да помогнем на още 200 младежи да стартират своята блестяща кариера“, сподели Емануел Артур, изпълнителен директор на Нестле България.

Сред ИТ компаниите със свои щандове на изложението в София са уважавани работодатели като Hewlett Packard Enterprise и HP, IBM, Adecco, Accedia, Adastra, Accenture, Convergys, Concentrix, C3i solutions, FXCM, Axway Software, Experian, Endava, Lufthansa Technik, Paysafe, Mobisystems, Sitel, Visteon, VMware, IBM, компании за ИТ и аутсорсинг услуги като Telus International, 60K, Teletech, Modis, Ingram Micro, Sutherland u др.

„Национални дни на кариерата“ ще продължи през следващите дни със събития в още 7 академични града. Във Варна срещите с потенциалните работодатели ще се състоят на 19 март в „Юнашки салон“, в Русе те са на 21 март в Русенския университет „Ангел Кънчев". На 26 март кариерните дни се организират във Велико Търново във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, на 28 март в Техническия университет в Габрово, на 29 май в Свищов в Стопанската академия „Д. А. Ценов“, а на 2 април – в Бургаския свободен университет. Тази година събитието ще завърши на 4 април в Пловдив, където срещите между компаниите и младите хора, търсещи първото си професионално назначение или стаж, ще се проведат в Конгресния център на Пловдивския панаир.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X