Кариера

Нов портал ще свързва български ИТ специалисти с германски компании

Computer World

Иван Гайдаров

Нова платформа ще дава възможност на български ИТ специалисти до 29-годишна възраст да започнат работа за германски компании от технологичната индустрия, стана ясно по време на представянето на проекта “Интерактивен трудов уеб-портал за постигане на устойчива заетост на младите хора в ИТ сектора в Германия и България”. Порталът, който ще бъде финансиран по ОП “Развитие на човешките ресурси”, не само, че ще предлага възможност за дистанционна работа, но също така ще обхваща цялата комуникация между работодател и служител – от договарянето на условията, през поставянето на задачите и тяхното изпълнение, до заплащането.

Проектът има за цел да предложи алтернативен начин за работа на ИТ специалистите в България и по-конкретно на младите хора, които след завършването си се сблъскват с един основен проблем – нуждата от опит. За намирането на работа е важно и къде точно се намират чисто географски. Ние се опитваме да изчистим тези моменти като предоставим едно онлайн работно място”, обясни Петко Георгиев, управител на “ИНСИС” ООД – изпълнител на проекта от българска страна. Единственото изискване към кандидатите, поне в началния етап на развитие на платформата, е да имат висше образование или да са студенти в специалности в ИТ сферата (софтуерни инженери, програмисти, дизайнери, разработчици и т.н.)

Екипът на проекта е помсилил и за случаите, в които работодателите ще бъдат против варианта техните отдалечени служители да работят от домовете си.

 Другият подход, който разработваме в момента, за да отговорим именно на подобни изисквания, е чрез мрежата от споделени офис площи в страната специалистите да могат да наемат работни места, в които от компанията-работодател ще могат да контролират работния им ден”, обясни Георгиев и добави, че възможността за партньорства не се ограничава само до специализираните места за споделена работа, а обхваща и всякакви други юридически структури, които могат да предоставят подходяща атмосфера, като по този начин се привличат нови играчи в екосистемата. По думите му това от една страна е начин много специалисти да се върнат от столицата в родните си градове, без да губят работата си, а от друга – това биха могли да направят и редица професионалисти, които заради по-добро заплащане са напуснали България.

И докато екипът на “ИНСИС” ООД вече работи по техническата част на платформата, германските им партньори от “Проджект Медиа Груп” ООД осъществяват комуникацията с местните ИТ компании, които са в процес на търсене на специалисти. В портала те ще имат възможност да опишат точния профил на служителите, които искат да ангажират – било то на пълен работен ден, на проектен принцип или за почасова работа, след което и да проведат виртуални интервюта с одобрените кандидати.

Проектът трябва да бъде завършен до септември 2018 г., а какво ще бъде неговото бъдеще все още не се знае, но, за сметка на това, е ясно, че мобилността е от изключителна важност за иновативни сектори като технологичния, а ito.bg дава възможност именно за това.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X