Кариера

SoftUni става част от най-голямото партньорство за технологично обучение в Източна Европа

Computer World

Българската компания Software University Ltd. (SoftUni), водещ източноевропейски доставчик на висококачествено образование за ИТ разработчици, обяви партньорството си с първото в света акредитирано училище за развитие на блокчейн технологията Academy - School of Blockchain (Академията). По този начин двете организации стават част от най-голямата сделка в сферата на технологичното образование в историята на Източна Европа.

 

 

"Ангажиментът на Академията за изграждане на глобална мрежа за развитие и образование в сферата на “разрушителните” технологии се засилва чрез интегрирането на водещите световни тренировъчни и образователни програми на SoftUni", коментира Джон Соуза, основател и главен изпълнителен директор на School of Blockchain.

Това, което впечатлява най-вече Соуза, е цялостното отношение на SoftUni към курсистите. "В един свят, в който повечето училища натоварват студентите си с огромен обем материал или просто не ги учат на нищо, което може да се използва в реалността, SoftUni е истински диамант в планина от въглища", категоричен е Соуза. По думите му през годините е имало много играчи, които са се появявали, само за да изчезнат след известно време. Дори в момента ръководството на една от известните организации в сферата на обучението и програмирането - General Assembly – обмисля продажба, което според Соуза говори за липса на съответствие с нуждите на пазара.

 Индикатори на успеха

"Нашият академичен курс за кодиране има текуща ставка от 92%, което ни поставя на върха на всяка алтернативна програма за обучение, съществуваща днес. Сега насочваме успех си към решаването на най-големия проблем на блокчейн екосистемата – липсата на разработчици", коментира още Соуза.

Интересът към програмата на Академията е голям. Първият комбиниран курс – присъствен и онлайн - започна миналата седмица в кампуса на SoftUni в София. Явилите се на приемния изпит кандидати надхвърлят 600, като 120 от тях са приети на база високите си резултати. "Ние сме много развълнувани да посрещнем първата ни група студенти в 6-седмичния блокчейн курс. Интересът надхвърли дори нашите високи очаквания", коментира Соуза.

Развитие в бъдеще

Въпреки че се е концентрирала върху това да даде цялостен отговор на критичното пред блокчейн екосистемата предизвикателство, свързано с липсата на разработчици, Академията не спира дотук и стратегията ѝ надхвърля моментните нужди на индустрията.

"Дигиталните и нововъзникващите технологии имат потенциала да решат много от критичните въпроси в света, така че Академията винаги ще гледа и към бъдещите нужди за “разрушително” техническо образование", казва и Джейсън Кинг, съосновател на School of Blokchein, и добавя: "Разработването на специализирани програми, като нашия курс за блокчейн, трябва да върви ръка за ръка с дългосрочен ангажимент към основното образование". Чрез програмата си за кодиране Академията продължава да изпълнява именно този си ангажимент.

"Ние не само обучаваме разработчиците на утрешния ден, изграждаме умения, които ще подкрепят общностите и икономиките по света. Обединението на уникалните резултати на SoftUni с изключителната мрежа на Академията е следващата стъпка в глобалната революция в образованието", категоричен е от своя страна Иван Ненков, главен изпълнителен директор на българския софтуерен университет.

Д-р Светлин Наков, съосновател на SoftUni, очаква Академията да разшири обхвата на придобилите широко признание обучителни програми на школата за деца и младежи. "Нашето бъдеще е в ръцете на нашите деца. Преподаването на умения за кодиране в ранна възраст е пътят към това младостта да ни да отключи бъдещите загадки на човечеството. Тествахме въвеждаща програма за обучение по програмиране за деца на възраст 5-12 години и очакваме с нетърпение да я видим разработена и за глобално разпространение ", разкрива Наков.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X