Кариера

Състезанието Datathon разгръща бизнес и научния потенциал на България

Computer World

Състезанието Datathon разгръща бизнес и научния потенциал на България

В края на миналата седмица беше открито третото издание на Datathon България 2018, в което се включиха над 140 участници от 24 държави – включително САЩ, Канада, Обединените арабски емирства, Франция, Германия, Австрия, Мароко и Балканите. Инициативата се осъществява с подкрепата на компанията за обработка и анализ на данни Identrics и българска доброволческа общност от експерти в обработкатa, моделирането и анализа на данни Data Science Sociery.

Състезанието беше открито в аулата на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ от декана на Стопанския факултет и бивш министър на икономиката – Теодор Седларски и от Серги Сергиев, един от основателите на Data Science Society.

„Отвъд стряскащата терминология за хората извън този сектор, събитието предоставя възможност да се разрешат реални бизнес казуси и същевременно сверява часовниците на експерти и прагматици от целия свят“, подчерта Серги Сергиев. „Всичко това разгръща бизнес и научния потенциал на България и ни мотивира за още по-усилена работа“, допълни основателят на Data Science Society.

Отборите трябваше да разрешат казуси в сферата на технологиите, бизнес администрацията, търговията на дребно, маркетинговите проучвания и потребителското финансиране. В процеса на работа се използваха алгоритми, прилагани в областта на изкуствения интелект, машинното обучение, големите данни и неструктурираните данни като текстове и изображения.

Задачава на участниците беше да намерят прагматично и креативно решение за разпознаване и събиране на думи за автоматично извличане на информация, отнасяща се до поведението на организации, споменати в новинарски текстове. Самото решение ще бъде приложено към обучаването на машини, които автоматично да откриват обекти със специфично поведение в документи.

„Крайната ни цел е бързо и лесно да прогнозираме развитието на компании на база обработените новини – например движение на фондовите борси, структурни или политически промени, афектиращи бизнеса“, обясни Деян Пейчев, технологичен директор на Identrics и ветеран в разработването на семантични технологии.

Казусите, по които работиха сформираните екипи, са предварително подбрани специално за Datathon България 2018 от български и чужди компании, базирани в страната.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X