Кариера

Училищата в столичния район „Лозенец“ ще използват дигитален наръчник по предприемачество

Computer World

Иван Гайдаров

Учениците в столичния район “Лозенец” ще получат безплатен двуезичен наръчник за дигитални технологии и предприемачество, стана ясно на пресконференция, организирана от Фондация „Българска памет“ и администрацията на район “Лозенец”. Наръчникът е създаден като част от проекта „Младежка заетост чрез модерно образование, базирано на дигитални технологии и предприемачество“ по програма “Европа” на Столична община, и ще бъде достъпен за свободно ползване на сайта на фондацията www.bgmf.eu. Той отразява резултатите от проведената преди месец младежка конференция, носеща името на проекта, в която участие със свои презентации взеха над 60 младежи.

Според създателите на помагалото, което има два основни раздела на български и английски език - “Дигитални технологии за модерно образование” и “Предприемачество за модерно образование”, то ще бъде практично и полезно пособие както за подрастващите, така и за учителите, които искат да интегрират дигиталните технологии и предприемачеството в методите на преподаване и процесите на учене, протичащи в класната стая.

В днешния конкурентен свят шанс за професионална реализация имат хората с интердисциплинарни познания и умения. Това значи, че трябва да са технически грамотни, да притежават нюх към бизнес тенденциите и сериозни предприемачески нагласи. И тук българските училища се изправят пред предизвикателството да съчетаят традиционното с новото и да бъдат иновативни, за да отговарят на потребностите на трудовия пазар и на новото „.NET поколение“, което чрез дигиталните технологии опознава и преживява света”, коментира Живко Костуров, мениджър „Проекти“ във Фондация „Българска памет“.


Училищата в столичния район „Лозенец“ ще използват дигитален наръчник по предприемачество

© Computer World, Computerworld.bg

По думите му основната цел при реализацията на проекта е била да се насочи общественото внимание към връзката между образование и технологии, както и да се акцентира върху развитието на предприемачески умения в образователния процес.

Не на последно място, искаме да създадем условия за успешна реализация на младите чрез успешно партньорство между образователните институции и бизнеса с посредничеството на местната власт”, добави Костуров.

Любомир Дреков, кмет на район “Лозенец”, заяви, че с оглед на водещата позиция на дигиталните технологии в съвременния свят, местната власт трябва да разработва и внедрява все повече подобни решения, ако иска да е близо до хората, каквото е призванието ѝ.


Училищата в столичния район „Лозенец“ ще използват дигитален наръчник по предприемачество

© Computer World, Computerworld.bg

Институциите от години работят за въвеждането на електронно управление, но към момента няма кой знае какъв резултат на национално равнище, който да ни удовлетворява. Затова е важно местната власт и неправителственият сектор да разработваме наши модели, които да внедряваме”, коментира още Дреков.

Дали обаче дигитализацията на българското образование ще придобие реални измерения или ще си остане на ниво наръчник в район “Лозенец” тепърва предстои да разберем. Но едно е ясно – скоро от това ще зависи цялостната конкурентноспособност на страната ни в глобален аспект, а ние вече закъсняваме.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X