Кариера

Forbes: Alphabet e най-добрият работодател за 2017 г.

Computer World

Компанията Alphabet, част от която е и Google Inc., е най-добрият работодател в глобален мащаб за 2017 г., сочат резултатите от ежегодното изследване Forbes Global 2000. Подгласници на Alphabet са Microsoft и Japan Exchange, а в първата десетка влизат още Apple, Noble Energy, Daimler, Williams, IBM, Investor AB и LG Corp. Това сочат данните на Forbes, цитирани от Statista. Независимо че са лидери в сферата на информационните технологии, много от големите компании, като Cisco (17), Salesforce (36), Amazon.com (45), Dell (54), остават далеч зад първите десет в престижната класация. Facebook (70) и PayPal (215) също има върху какво да помислят, ако съдим от оценката на техните служители.

Основният показател, който формира оценката на Forbes, е мнението на служителите за условията и качеството на работната среда, които компаниите предлагат. Именно тези два показателя, плюс високата оценка за публичния образ на компанията “изстрелват” Аalphabet на първото място, коментират от Statista.

Forbes Global 2000 е традиционно годишно изследване, което помага на бизнеса да следи актуалните световни тенденции. През тази година за пръв път са въведени две нови класации - 500-те най-добри работодатели и 250-те най-уважавани компании.

 (Повече за изследването – Forbes)

И докато Forbes развива своята концепция, а големите компании в световен мащаб се радват на признание от страна на служителите си, то ситуацията в България е по-различна, или поне това сочат резултатите от анонимно количествено изследване на българския технологичен стартъп за подбор на ИТ кадри „Code Agents”. Според проучване, проведено сред 500 софтуерни разработчици в София с цел да се идентифицират тенденциите на пазара на труда в ИТ бранша, над 1/3 от тях възнамеряват да сменят работата си до една година. Други 26.7% пък биха приели по-добро предложение.

Основните причини за тези резултати са свързани с мениджмънта, работния процес, атрактивността на проектите, работното време, възможностите за учене и кариерно развитие.

Друга тенденция, отчетена от проучването, е желанието на кадрите в ИТ сектора за повече възможности за дистанционна работа. За съжаление, едва една пета от тях имат този шанс към момента, което предоставя възможност на компаниите за по-добро позициониране като работодател, ако се съобразят с това желание на разработчиците.

Служителите, които не се интересуват от нови предложения за работа, са едва 11.7%. Основните фактори, които ги задържат в съответните компании, са колегите, получаваното уважение, работното време и възнаграждението.

Като цяло е видно, че освен недостиг на софтуерни разработчици, пред част от компаниите в България стои и предизвикателство с тяхното задържане. Това бе и един от основните проблеми, дискутирани по време на дискусията „Топ ИКТ работодател“ за 2017 г., организирана от ICT Media и Job Tiger.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X