Кариера

Над 150 компании се включиха в 12-ите „Дни на кариерата“ на ТУ – София

Computer World

Мария Динкова

Рекорден брой български и международни компании участваха на изложението „Дни на кариерата“, организирано от Техническия университет – София и Центъра „Кариера и възпитаници (алумни)“. Събитието се провежда за 12-та поредна година и има за цел да срещне студентите на учебното заведение с техните бъдещи работодатели, които им предлагат стажантски програми, свободни позиции и възможност за стипендии. Изложението се състоя в рамките на три дни: на 17 и 18 октомври в София и на 19 октомври в Пловдив. Голяма част от участващите общо 150 фирми работят в сферата на телекомуникациите, информационните и компютърните технологии.

Директорът на Центъра "Кариера и възпитаници (алумни)" на ТУ-София маг. пед. Силвия Янева-Стоянова подчерта, че това е „най-голямото по рода си университетско кариерно събитие в страната, в рамките на което бизнесът се среща отблизо със своите бъдещи служители“, като то „е стандарт за качество и успех“.

„Рекордният брой на тазгодишните участници в изложението ясно говори, че търсенето на инженери на пазара на труда се засилва осезаемо. От друга страна, това е показател за интереса към възпитаниците на ТУ – София, признание на бизнеса за доброто образование и подготовката, която дава университетът. Рекордният брой на участниците тази година показва още, че ТУ – София работи усилено за създаване на нови партньорства с нови работодатели,“ допълни маг. пед. Янева-Стоянова.

Изложението „Дни на кариерата“ беше открито от ректора на ТУ-София проф. д.т.н. инж. Георги Михов в централното фоайе на 12-ти учебен корпус. Той напомни, че учебното заведение „допринася за икономическия, социалния и културния просперитет на обществото ни чрез подготвяне на висококвалифицирани специалисти с висше образование, чрез провеждане на качествени научни изследвания и чрез предоставяне на компетентна научна експертиза в областта на техническите, природните и обществените науки“. „За осъществяването на нашата мисия разчитаме на тясното сътрудничество на държавата с бизнеса. Днешната ни среща е поредното доказателство, че си сътрудничим изключително добре. Уважаеми работодатели, благодаря Ви, че отново сте тук и че за пореден път ние заедно затвърждаваме и заздравяваме нашата връзка. Заедно ние успяваме. ТУ – София задава образователни стандарти и въвежда национални приоритети за развитие на образованието и науката“, уточни проф. Михов.

По време на откриването на събитието изпълнителният директор на Асоциация на индустриалния капитал в България Добрин Иванов и инж. Денислав Караасенов, мениджър компютърни симулации в „Сенсата технолоджис“, поздравиха ТУ – София за инициативата. „Този тип прояви помагат на студентите да се ориентират по-бързо по кой път да поемат в своето професионално израстване и развитие...ТУ – София е партньор на „Сенсата Технолоджис“ в акредитирането на своите инженерни кадри от дълги години, както и сега. Компанията предлага няколко програми, които да помагат на студентите да се развиват в инженерната област”, коментира инж. Караасенов.


Над 150 компании се включиха в 12-ите „Дни на кариерата“ на ТУ – София

© Computer World, Computerworld.bg

На 17 октомври в заседателната зала на Академичен съвет бе подписан и Меморандум за сътрудничество между Техническия университет – София и Националната компания за индустриални зони (НКИЗ), като своите подписи под документа поставиха ректорът Георги Михов и изпълнителният директор на НКЗИ Антоанета Барес. Инициативата е част от проекта на компанията: Fast-tracking Success, който предоставя възможност на студентите за стажове и за постоянна заетост във фирмите от портфолиото на НКИЗ, както и за двустранен обмен на информация с цел осигуряване на необходимите на организацията кадри. Подобни партньорства компанията вече има с Нов български университет, с Университета за национално и световно стопанство, с Лесотехническия университет – София и със СУ „Св. Климент Охридски“.

„Икономиката ни дръпва. Техническият университет – София освен „Дни на кариерата“ провежда и изложението „Стажове“, което дава възможност на студентите и работодателите да „се ухажват“ взаимно“, посочи ректор Михов. От своя страна, изпълнителният директор на НКЗИ отбеляза, че компанията се опитва да привлече и задържи вече завършите студенти в страната, тъй като се усеща голям недостиг на кадри, особено в Пловдив, където в момента индустрията се развива силно. Ректор Михов и г-жа Барес заявиха, че тяхното сътрудничество е важно, тъй като допринася за ускореното професионално изграждане на младите специалисти и за тяхното развитие в България.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X