Кариера

58% от завършилите Телерик Академия получават висока заплата

Владимир Владков

98% от випускниците на „Телерик Академия“ се реализират успешно в софтуерната индустрия. В същото време 58% от завършилите професионалната програма на частната образователна организация получават нетна месечна заплата, по-висока от средното равнище за ИТ сектора в България. Това показват резултатите от проучването, което проследява кариерното развитие на курсистите, завършили Професионалната „Телерик Академия“ в периода 2010 до 2016 г.

Всъщност една трета от курсистите са назначени още докато се обучават в Телерик Академия, а половината (52%) професионална реализация в рамките на 1-2 месеца след края на програмата. Проучването показва, че повечето курсисти (близо 80%) стартират на позиция „младши специалист“, но от останалите около 12% са назначени на работа директно на ниво „Regular“. Останалите 7% започват като стажанти в софтуерните фирми. Все пак близо 70% от курсистите се издигат в кариерата в рамките само на една година, твърдят от Телерик Академия

Академията се отдели от Progress като самостоятелна образователна организация в началото на 2017 г., когато основателите на „Телерик“ поеха ръководството й. Проучването е проведено през август т.г. сред курсисти, преминали успешно програмите за подготовка на софтуерни специалисти на „Телерик Академия“ в периода 2010-2016 г. В него са участвали над 300 души.

Отлично заплащане

Според проучването, половината от завършилите през 2016 г., стартират със заплата между 1000 и 2000 лв., а при 21% тя надхвърля 2000 лева. „С нарастване на опита нивото на възнагражденията се увеличава значително, твърдят от образователната организация. - Днес при 58% от всички анкетирани нетното месечно заплащане е по-високо от средната за ИТ сектора нетна заплата от 2752 лв с включен 10% бонус, според Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).“ 9% от анкетираните получават месечно възнаграждение между 4000 и 5000 лв., а 8% от запитаните посочват, че настоящата им заплата е над 5000 лв. Разбира се, подобни нива на заплащане са характерни по-скоро за специалистите, натрупали поне 5-годишен опит, като 29% от завършилите и доказали уменията си в софтуерния бранш могат да „се похвалят“ с подобна заплата. За „стартиралите“ випускници на „Телерик Академия“ с 1 до 2 г. опит заплащането е по-скоро на нива до 2000 лв. (28 на сто), но 50% са заявили, че получават между 2000 и 3000 лв.

Технологични професии

Сред най-търсените от софтуерната индустрия професии (поне според настоящата работна позиция на анкетираните) са разработчиците на уеб приложения (69%), следвани от програмистите на front-end приложения (25%). По 16% от анкетираните посочват, че се занимават с разработка на десктоп и на мобилни приложения, но придобитите умения им помагат да съчетават по няколко дейности на работното място. 11% от завършилите работят като софтуерни инженери по поддръжка на клиентите, още толкова са на позиция „инженер по качеството на софтуера“. По-новата професия „DevOps специалист“ са посочили 6% от запитаните.

В допълнение проучването сочи, че изградените в „Телерик Академия“ умения и знания подпомага на курсистите да овладяват по-лесно нови езици и технологии. Близо 90% от анкетираните определят този процес като лесен, а над 90% смятат, че това се дължи на обучението им в „Телерик Академия“.

Михаил Вълков, генерален мениджър на

Михаил Вълков, генерален мениджър на "Телерик Академия".

Нов сезон на обучението

„Истинските измерител и доказателство за ефективността на нашите програми са успехът на хората, които обучаваме, и оценката на техните работодатели. Радваме се да видим от направеното проучване, както и от постоянната обратна връзка на бизнеса, че завършилите „Телерик Академия“ курсисти се реализират изключително успешно в ИТ индустрията и са високо ценени специалисти. Това ни мотивира да продължаваме с още повече хъс и мотивация да развиваме и подобряваме обученията с всеки следващ сезон“, коментира Михаил Вълков, генерален мениджър на "Телерик Академия".

През ноември стартира нов сезон на шестмесечната програма за обучение на софтуерни специалисти – Telerik Academy Alpha. Желаещите могат да кандидатстват до 8 октомври на сайта на организацията, като изберат едно от две профилирани направления за разработка на уеб приложения - с .NET или с JavaScript. „Участието е безплатно и предоставя необходимата практическа подготовка, технологични знания и личностни умения за успешен кариерен старт в ИТ сектора“, обясняват от „Телерик Академия“.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X