Кариера

Младежите са увеличаващ се ИТ риск

Computer World

71% от специалистите по сигурност, ИТ и бизнес в Австралия считат, че увеличаващият се брой младежи ставащи част от работната сила, може да представлява риск за тяхната ИТ инфраструктура. Това сочат данните от изследване на Ponemon Institute и Citrix, цитирани от австралийското издание на CIO.

Над 55 на сто от респондентите от Австралия и Нова Зеландия считат, че т.нар. Поколение Y (или millenials, родените през 80-те и 90-те години на XX век), идващо на работа със своите мобилни приложения, устройства, начини за споделяне на информация и за съвместно вършене на работа, са най-големият риск за фирмените чувствителни и конфиденциални данни. За сравнение едва 26 на сто посочват като такива хората от предходното Поколение X (родените от средата на 60-те до 1980 г.) и 19% – т.нар. „бейби бумъри“ (baby boomers, родени от средата на 40-те до средата на 60-те години на миналия век).

Изследването показва, че всяко от изброените поколения са податливи на различни видове уязвимости по отношение на сигурността. 30% от запитаните считат, че Поколението X са работниците, за които е най-вероятно да не съблюдават установените политики.

32 на сто участвалите в проучването пък посочват, че „бейби бумърите“ са най-податливи на техники като фишинг и социално инженерство.

Киберпрестъпността носи значителни рискове за бизнесите, като според Австралийската комисия по престъпността (Australian Crime Commission) тя може да се посочи като причина за 1 млрд. долара годишни загуби.

„Модерната работна сила е по-гъвкава и традиционните подходи трябва да се развиват, особено имайки предвид големите залози. Една по-гъвкава архитектура за ИТ сигурност трябва да отчита нуждите на работниците, отчитайки разликите между поколенията“, посочва Лес Уилямсън, вицепрезидент в Citrix, отговарящ за бизнеса на компанията в Австралия и Нова Зеландия.

Напливът от нови неодобрени приложения и устройства също допринася за несигурността на специалистите, на които е поверена ИТ „охраната“ на предприятията. 36 на сто от запитаните в рамките на изследването считат, че са не са достатъчно ефективни при намаляването на риска, свързан с тези нови фактори.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X