Кариера

БАСКОМ се включи в европейска кампания за обучаване на ИТ кадри

Владимир Владков

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) се присъедини към европейската кампания #digitalSME4skills, чиято цел е да обучи поне 5000 специалисти в стотици малки и средни фирми от ИКТ сектора в цяла Европа. Кампанията стартира в края на 2016 г. по инициатива на Европейския алианс на малките и средните предприятия от ИКТ сектора (European DIGITAL SME Alliance). Тя бе подкрепена от еврокомисаря Гюнтер Йотингер, от заместник-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип и председателя на European DIGITAL SME Alliance Оливър Грюн.

БАСКОМ е първата акредитирана за България организация и стартира кампанията #digitalSME4skills и у нас. „Основната целева група са студентите и младите практикуващи, обясняват от БАСКОМ. - Идеята е компании от ИТ сектора като софтуерни разработчици и интегратори на различни цифрови технологии да предложат схеми за повишаване на уменията и професионалния опит на младите специалисти чрез провеждане на обучения, практики и стажове. По този начин младите специалисти ще придобият висококачествени умения директно от компания, специализирана в разработване и предлагане на дигитални решения.“

БАСКОМ ще играе важна роля в популяризирането на кампанията сред своите членове и е акредитираната организация, която ще удостоверява участието на българските фирми, които се присъединят към кампанията. „Дигиталните умения са от основно значение за по-нататъшното развитие на ИКТ сектора, както и много други сектори, използващи съвременни технологии. Искаме да покажем, че българските компании от ИКТ бранша са дълбоко ангажирани и усилено инвестират в повишаването на квалификацията на заетите в сектора, както и за привличането и развитието на нови специалисти“, заяви Стамен Кочков, председател на БАСКОМ. Той добави, че кампанията е в унисон с текущите инициативи и дейности на асоциацията в посока обучение на специалисти за нуждите на ИТ сектора.

Малките и средни ИТ фирми, които искат да станат част от инициативата #digitalSME4skills, трябва да предложат схема за придобиване на професионален опит - обучения, практики и/или стажове на млади хора, които се стремят да се специализират в ИКТ индустрията.

Малките и средни предприятия имат право да използват знака на кампанията #digitalSME4skills, да се възползват от публичността й чрез организираните медийни прояви на инициативата, да използват специализирания уебсайт Pledge Viewer, сайта на European DIGITAL SME Alliance и социалните мрежи. „Всяко заинтересовано МСП може да се присъедини към кампанията, като попълни кратък онлайн регистрационен формуляр“, допълват от БАСКОМ.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X