Кариера

За кого искат да работят ИТ студентите – за Google и Microsoft

Владимир Владков

Студентите по бизнес специалности и по инженерни и ИТ науки в 12-те най-големи икономики в Европа отново избраха предпочитаната от тях компания за работа. Участвалите в проучването Talent Survey на шведската Universum над 190 000 младежи, родени през това хилядолетие, активно търсят позиция, която ще им осигури баланс между работа и личен живот.

Студените в Русия и Полша пък се интересуват от кариера в сферата на сигурността. Все повечето младежи планират да станат лидери или мениджъри на група от хора, докато през 2014 г. подобна амбиция е била едва на 4 място в списъка им.

„Като се има предвид, че мениджърските роли традиционно не се асоциират с добър баланс между служебния и личния живот, младежите скоро ще променят или манталитета си, или ще има сериозни промени в настоящите стандарти за управленските роли“, коментират анализаторите.

При инженерните и ИТ специалности трите най-важни кариерни цели остават същите – баланс между работа и личен живот, стабилно и подсигурено работно място, а на трето място е желанието за предприемачество или за креативна работа.

Класацията в бизнес частта включва редица компании за бързооборотни стоки, като тук промените са огромни и са свързани развитието им като цяло. Банките са втората категория предпочитани места за работа, но и тук желанието на студентите за работа „охладнява“ в сравнение с предишната година. При счетоводните и одитиращи фирми се наблюдава прогрес. „Банките трудно успяват да се конкурират с технологичните фирми за бизнес талантите“, коментират анализаторите.

При инженерните специалности компаниите за хардуерно оборудване продължават да губят своята привлекателност, докато софтуерните фирми остават най-популярният избор за европейските таланти. Тази тенденция се отразява на бързото „изкачване“ на Google до първото място, следвана веднага от Microsoft, която преди година бе на 5 място. Всички фармацевтични компании са подобрили своето класиране, показват още анализите на анкетата.

Топ 10 фирми за ИТ кадри в EMEA

Google е най-предпочитаното място за работа на ИТ талантите в регион ЕМЕА (Европа, Близкия изток и Африка), следвана от Microsoft, която измества от второто място Siemens. На четвърто място остава BMW Group, следвана от миналогодишния лидер в класацията IBM. General Electric е шеста, а на седмо място е Bosch, изкачила се с 2 места. За сметка на това Airbus Group е „слязла“ с две позиции и вече е а 8 място в региона, а челната десетка допълва Nestle и Daimler/Mercedes-Benz.

Анализаторите правят уточнението, че претеглят резултатите според БВП на страната. „Така че по-високо оценена позиция в Германия има по-голямо влияние върху крайното класиране от същата позиция за Белгия например“, добавят те. В проучването, проведено в периода октомври 2016 до май 2017 г. са участвали общо 294 663 студенти от 1752 университета.

Топ 10 на глобалната класация на компаниите, предпочитани от ИТ студентите, изглежда по-следния начин (вж. повече за глобалната класация в статията в CIO.BG.

    © Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

    X