Кариера

150 българи планира да върне от чужбина TELUS International

Владимир Владков

Владимир Владков

45 000 служители работят в българската аутсорсинг индустрия към момента, а прогнозите на компаниите от бранша сочат, че до 2020 г. работните места в този бизнес ще надхвърлят 70 000. Същевременно фирмите все по-трудно намират служители в България, затруднени и от демографската криза. Нейният ефект се задълбочава и от напускащите страната българи, най-често продължаващи образованието си в чуждестранни висши училища, съпроводено с намиране на „временна работа“ за поддържане на обучението си.

Именно тази тенденция ще се опитва да обърне една от водещите фирми за аутсорсинг услуги (BPO и ITO) Telus International Europe, която стартира своя инициатива за връщане на българи от чужбина. Кампанията „Мога там, искам тук“ предлага редица облекчения и бонуси на българи, които решат да се завърнат в страната и да започнат работа по някоя от отворените позиции в двата центъра на компанията у нас – в София и в Пловдив.

„Преди 13 години аз се върнах в България, след като работих в Париж, в Сърбия, после и в Румъния. Срещнахме се с Ксавие в София и решихме да създадем бизнес именно тук, в България. През 2004 г. стартирахме компанията Call Point с много малък екип, след това бързо се разраснахме и през 2012 г. станахме част от TELUS International, обясни Филип Угринов, един от основателите на Call Point New Europe и вицепрезидент „Маркетинг, решения и бизнес развитие" на Telus International Europe. - В момента екипът ни в България се състои от над 2800 души в София и Пловдив, като ни радва фактът, че при нас идват невероятно талантливи хора, енергични и с много идеи“, допълни той.

„Какво ни накара да се впуснем в това малко приключение, с което искаме „да запалим“ не само хората в чужбина, които имат желание да са близо до приятелите си, до природата ни, до родината си, но и потенциалните си партньори в България, с които съвместно да доразвием инициативата и да постигнем нещо по-голямо“, обясни Угринов.

В момента компанията има проекти за още над 500 работни места. В същото време над 2 милиона вече са българите, които живеят в чужбина. „Ние не можем да върнем 2 милиона човека, но се надявам да запалим много сърца, медии, партньори, които да ни подкрепят. В същото време над 30% от служителите в нашите центрове са чужденци. Живеем в космополитен свят и както българите намират своята професионална реализация зад граница, така и чуждените решават да развиват своята кариера тук. Но това означава, че много от нашите познати и приятели, живеещи в чужбина, могат да решат да се върнат“, коментира Филип Угринов.

Французинът Ксавие Марсенак, президент на TELUS International, вече 20 г. живее в България и се чувства много близо до българите. „Направихме малък експеримент на летище София и питахме хората защо заминават за чужбина, както и пристигащите защо се връщат“, обясни Марсенак Повечето мотиви за заминаване са свързани с по-качествено образование, по-добри условия за живот, по-ниско ниво на заплащане в България, както и по-добра професионална реализация. „Смятаме, че на всички тези опасения компании като TELUS могат да намерят адекватен отговор“, сподели Марсенак. Според него и в Бълагрия, и в чужбина заплащането много зависи от типа на работата. Освен това и в България вече има много страхотни кариерни възможности за хората, които са решили да се развиват.“

Основанията за връщане в България пък са предимно емоционални – главно заради семейството, приятелите, природата, родината, не на последно място и заради възможностите за забавления. „Точно на тези хора искаме да предложим кариерно развитие, добро заплащане и добро бъдеще“, заяви президентът на TELUS International Europe.

Измислихме специална програма, която няма да успее да промени моментално демографския проблем на България, но е крачка в тази насока, допълни той. - Очакваме посланията, които отправяме към наши приятели зад граница, да успеят да привлекат поне 150 българи, които да започнат да работят при нас“

Какви стимули включва пакетът за релокация по програмата „Мога там, искам тук“:

  • Еднопосочен самолетен билет за завръщане в България, без значение от коя дестинация е полетът.
  • Еднократна парична бонус помощ от 5000 лв., която се изплаща на нов служител в рамките на 1 година.
  • Настаняване в хотел (при необходимост след пристигане в България) в рамките на 1 месец.
  • Подкрепа и съдействие от HR екипа на TELUS, който ще помага на пристигащите при установяването, намирането на жилище и необходимата документация.

За програмата няма значение какво точно е учил или на каква възраст е българинът, който реши да се върне, единственото условие е да е живял повече от 12 месеца в чужбина. Това, разбира се, не означава, че компанията ще назначи всеки кандидат. За всеки ще бъде изготвена индивидуална преценка с оглед на професионалната квалификация и опит за откритите свободни работни места. Затова и второто условие за кандидатстване по програмата е перфектно владеене (писмено и говоримо) на един от над 35-те езика, с които работи TELUS International Europe.


150 българи планира да върне от чужбина TELUS International

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Филип Угринов и Ксавие Марсенак бяха първите, които записаха и изпратиха видеопослание до свои близки в чужбина чрез инсталация, специално подготвена за кампанията. След тях това направиха и много от настоящите служители в TELUS. В два поредни уикенда инсталацията ще е налична над метростанция Сердика в столицата, като компанията призова всички желаещи да се възползват от нея и да отправят своето лично послание към близките и приятелите си в чужбина да се върнат в България, за да започнат кариера в TELUS International Europe. Обръщението трябва да се дължина до 15 секунди.

Кампанията „Мога там, искам тук“ ще продължи до края на годината. Организаторите се надяват иновативната им инициатива да стимулира и други партньори, както и държавните институции да предприемат реални действия за връщане на повече българи в родината им. При успех кампанията може да бъде разширена и да продължи през следващата година.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X