Кариера

Мариса Майер си тръгва от Yahoo с накърнена репутация

Computer World

След приключването на сделката по продажба на основните интернет активи на Yahoo, нейният генерален директор, Мариса Майер, ще напусне поста, получавайки обезщетение в размер на 23 млн. долара. В документи, подадени от компанията до американската Комисия по ценни книжа и фондови борси, се говори, че управляващ на новобразувания холдинг, наречен Altaba, ще Томас Макърни, който е член на борда на директорите от 2012 г.

От Мариса Майер, която да поеме управлението на Yahoo заемаше висок пост в Google, се очакваше много, макар че анализаторите отбелязваха, че пред нея стои изключително сложна задача. За петте години ръководство на компанията Майер на успя да възстанови нейните загубени позиции при интернет услугите и да я направи пълноценен конкурент на Facebook или Google.

Според аналитика Джеф Кейгън е възможно това изобщо да не е било постижимо. Той допълва обаче, че бившият кадър на Google не е разполагала с нужната квалификация, както и че бордът на директорите не ѝ е оказвал особена помощ.

Майер не успя да стабилизира финансите на Yahoo, която въпреки това за последните години придоби 53 компании за общо 2,3 млрд. долара. При това в повечето случаи разработките на техни продукти са били прекратени. Според анализатора в момента Майер на може да разчита на предложение да оглави друга едра компания.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X