Кариера

Мтел, SAP, Siemens, VIVACOM, VMware отличени за отговорен бизнес у нас

Computer World

Мтел, SAP България, Siemens, VIVACOM и VMware са сред наградените в конкурса „Годишните награди за отговорен бизнес 2016“ на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Победителите бяха отличени на официална церемония на 14 март в София. В 14-ото издание на конкурс за корпоративна социална отговорност участваха 84 проекта, осъществени от 57 компании. Целта на инициативата е да отличи и популяризира забележителния принос на отговорния бизнес към обществото чрез подкрепа за области като образование, екология, развитие на служителите и много други, както и да насърчи останалите фирми да разгърнат активна социална политика.

 

Над 300 гости – компании-членове на БФБЛ, фирми и организации, участващи в конкурса, съмишленици от неправителствения сектор, дипломати и медии, присъстваха на събитието.

 

Проектите в конкурса бяха оценени от независимо жури от авторитетни експерти от различни сфери. 

„Най-важната инвестиция е в обществото, защото подпомагането на обществени програми, инициативи и каузи е може би най-сигурният начин да създаваме висока добавена стойност и с това да си гарантираме траен успех. Поради тази причина социалната ангажираност на компаниите е залог не само за успешното развитие на бизнеса, а и гарант за благополучието на обществото. Това, което ни събира днес, е споделянето на добрите практики и стремежът ни да покажем, че доброто е „заразно“ и че заедно можем да направим България едно по-добро място за инвестиции, работа и живот”, каза председателят на БФБЛ Ираван Хира при откриването на церемонията.

„Винаги съм твърдял, че за успеха на една нация най-важни са две неща – образованието и икономиката“, заяви проф. Огнян Герджиков, министър-председател на България, който връчи наградите на победителите в категория „Инвеститор в обществото“. Големият победител в категорията „Инвеститор в обществото”, привлякла рекордния брой от 30 номинации, стана Мтел с „Приеми бъдещето”. По дългогодишната инициатива на компанията в подкрепа на развитието на приемната грижа в България като алтернатива на отглеждането на деца в институции телекомът работи съвместно с Националната асоциация по приемна грижа. През 2016 програмата подкрепи 595 приемни родители, над 380 приемни деца и над 200 професионалисти - социални работници, лекари, учители, журналисти, общини, активни граждани. На второ място журито класира SAP България с програмата „Знания за успех“, насочена към развитието на младежи с ограничен достъп до финансов и образователен ресурс. В рамките на инициативата служители на компанията са положили над 11 000 часа доброволчески труд. Третото място зае Лидл България с проекта „Зелена линия Витоша / Вело Витоша“. 

За първи път в 14-годишната история на конкурса в категорията „Инвеститор в знанието” бяха отличени не три, а четири компании. Отличията в тази категория раздаде проф. Николай Денков. проф. Николай Денков, министър на образованието и науката. Първото място спечели Кока Кола ХБК България с инициативата в полза на „Заедно в час” под мотото „Заедно за по-добро българско образование”. Две от общо 17 номинации получиха равен брой точки и така си поделиха второто място. Това са УниКредит Булбанк с националната си програма „Финанси за нефинансисти”и ЧЕЗ с проекта „Освети успеха си”, насочен към средното професионално образование и неговата интеграция с бизнеса. На трето място журито класира Siemens с националната стажантска инициатива „Оставаме в България 2016”, изпълнена в партньорство със Съвета на жените в бизнеса в България. Проектът цели да подпомогне задържането на младите хора в България чрез предоставянето на възможности за стаж във водещи компании. Siemens България е една от компаниите-членове на Съвета, които застанаха зад инициативата.

Всички финалисти в категорията „Инвеститор в околната среда” получават и шанса да участват в авторитетните Европейски бизнес награди за околна среда на Европейската комисия, на които БФБЛ е координатор за България. Победителите получиха наградите в категория „Инвеститор в околната среда“ от Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите. Първо място спечели Мтел с проекта „Мтел Еко Грант 2016”. Програмата „Мтел еко грант“ се организира съвместно с Фондация „Bcause” и ежегодно финансира безвъзмездно малки, но стойностни проекти в областта на екологията, за които осигуряването на финансиране е по-трудно. Чрез нея през 2016 г. компанията отпусна финансиране на пет проекта за опазване на околната среда, в които участваха и бяха обучени над 750 деца и младежи. Мтел еко грант е част от програмата на телекома за социална отговорност „Природа с бъдеще“. Второто място зае БТВ Медиа Груп с инициативата „Да изчистим България заедно”, а третото – Лидл България с програмата „Ефективно управление на отпадъците”. 

Първенец в категорията „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд“, в която отличията връчи Гълъб Донев, министър на труда и социалната политика, е VIVACOM с проекта си „VIVACOM Техническа академия”. Инициативата дава възможност на млади инженери да затвърдят теоретичните си знания с практически ориентирани курсове, които не са включени в редовния план на обучение. В рамките на една учебна година ключови служители на VIVACOM работят с тях и предават практическия си опит чрез презентации и казуси. Освен специфични технически познания, студентите придобиват и ценна подготовка за комуникации и поведение в реална бизнес среда. Едно от най-съществените предимства за завършилите VIVACOM Техническа академия е получаването на допълнителни точки при формирането на състезателния бал за магистратура във Факултета по телекомуникации в Технически университет, София. Наред с това, кандидатурите на младежите от програмата за летен стаж в българския телеком се разглеждат с приоритет. Повече от 50% от тазгодишните участници остават на стаж или постоянна работа във VIVACOM. Втора се класира Нестле с проекта „Алианс за младежта”, а трета - телекомуникационната компания Мтел с платформата за ангажираност на служителите чрез използване на игрови елементи „Аз водя“. Тя съчетава интерактивен дизайн, психология и анализ на данни, за да подобри съвместната работа между служителите, да улесни процеса по даване и получаване на обратна връзка, както и да даде възможност на служителите да допринасят за развитието на компанията и извън ежедневните си дейности. Платформата е разработена съвместно с фирма 11235 Ltd. 

В категория „Маркетинг, свързан с кауза“, победителите бяха отличени от Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. На първо място се класира Ейвън Козметикс България с проекта „От любов към живота – Avon срещу рака на гърдата”, на второ - Булмедика с „Национален дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП” и на трето - ДМ България с кампанията „Веселите зъбки”. 

Представителите на победителите в категория „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие“ получиха отличията си от Теодор Седларски, министър на икономиката. Тук първа се позиционира организацията Еврофутбол с програма „Спортни таланти”, втора - Балмед с проекта „С поглед към диабета” и трета – Филип Морис с инициативата „Забавно лято, грижовна есен”. 

VMware е носител на специалната награда „Engage” за цялостна ангажираност на служителите в проект за корпоративна социална отговорност, определена от Международния форум на бизнес лидерите със съдействието на Британското посолство. Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България връчи приза на Христина Харалампиева от VMware. По повод на наградата, Диана Стефанова, управляващ директор на VMware България, коментира: „Изключително сме горди с това постижение. Международното признание е за целия ни екип, за хилядите часове доброволчески труд, вложени в развитието и подпомагането на обществено значими каузи в страната, за амбицията да променяш средата, в която живееш, подкрепена от компанията чрез програмите на Фондацията на VMware. Наградата ни дава увереност и самочувствие, че сме поели в правилната посока на развитие и че в бъдеще ни очакват още по-големи успехи. Тя идва в много специален за нас момент, тъй като честваме 10 години VMware в България през 2017 г.“. Сред проектите на VMware България, които са допринесли за това високо признание, са VMware Foundation, която насърчава социалната ангажираност и приноса на служителите към обществото, както и VMware IT Academy – инициатива, която цели да подпомогне българското образование и да създаде условия за достъпно и качествено обучение на ИТ специалистите по последните световни виртуализационни технологии.

Номинираните технологични компании в 14-ото издание на конкурса за корпоративна социална отговорност бяха Алтерко Роботикс, DigiMark, HP Inc Bulgaria, Microsoft България, Мобилтел, Paysafe България, Siemens, Теленор, Telus International Europe, BULPROS Consulting, SAP, VIVACOM, VMware.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X