Кариера

Специалисти от различни сектори се пренасочват към ИТ

Computer World

Между половин и една година отнема подготовката на кадър, който да започне работа в ИТ сектора. По данни на Minds Technologies, най-често желаещите да направят подобен завой в кариерата си са административните позиции, работещите в кол-центрове, служителите в полицията, логистиците, икономистите и финансистите.

Все пак, от компанията съветват желаещите да се подготвят, да се обучават и да инвестират в себе си поне година, за да могат да заемат добри позиции. Най-често се започва като т.нар. специалисти по качеството (QA), които тестват програми и продукти. По-дълго е навлизането в самото програмиране на различни езици и не всеки от желаещите успява да се справи с преквалификацията в тази посока.

България е най-добрата аутсорсинг дестинация в Европа за 2015 г. според класация на European Outsourcing Awards (Европейските аутсорсинг награди). Макар че квалифицираните специалисти все още са недостатъчно, родната образователна система има принос за това челно място, посочват още от Minds Technologies.

По данни на АЧИ е налице ръст от 15% на завършилите ИТ специалности във висши учебни заведения за периода 2013-2016 г. Дългосрочната държавна стратегия за насърчаване обучението на софтуерни специалисти планира обучаването на 30 000 специалиста за 15 години. Планиран е и 80% ръст на приема във висши учебни заведения, които обучават кадри в сферата на информационните технологии.


Специалисти от различни сектори се пренасочват към ИТ

© Computer World, Computerworld.bg

България има и традиционно силно средно образование в областта на математиката и информатиката – до 2015 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал 55 златни, 102 сребърни, 101 бронзови медала и 8 почетни грамоти, уверени са в Mind Technologies.

„Образованието и националната стратегия са от ключова роля дългосрочно да останем конкурентоспособни като аутсорсинг дестинация, междувременно компаниите инвестират в обучение и преквалификация на кадри – коментира Петър Данчев, управител на Minds Technologies. – Има много сектори, в които перспективите за развитие намаляват и е нормално служителите да се пеориентират. Ние стратираме специални програми, които да им помогнат в този процес.“


Специалисти от различни сектори се пренасочват към ИТ

© Computer World, Computerworld.bg

Minds Technologies разработва софтуерни решения и предоставя специализирани услуги в областта на човешките ресурси. Създадена през 2008 г. и има офиси в София, Лондон и Стокхолм. Сред клиентите й са ebay, Paypal, Implantis и др.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X