Кариера

Над 1600 посетители събра детският базар на професиите

Computer World

Над 1600 посетители събра второто издание на “Детски базар на професиите”. Събитието се състоя на 25 и 26 ноември в Националния дворец на културата. В него взеха участие 35 лектори от различни професионални области, а на 13 щанда децата се докоснаха до макети и инсталации, представящи дейностите на някои от специалистите. Детският базар е част от програмата “Гордея се с труда на моите родители” на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. 

Инициативата срещна подрастващите с инженер, писател, ветеринар, актьор, фармацевт и още много други специалисти, които разказват за своя опит и за особеностите на професиите си. Отделно от практически кътове, където чрез интерактивни демонстрации и работилници децата се запознаха със същността на различни професии, малките посетители имаха възможностт да присъстват на над 40 лекции, представени от общо 35 лектора, които представиха разказаха за своите професии по цветен и любопитен начин и дадоха съвети за кариерно ориентиране. 

“Изборът на професия трябва да бъде отговорен и информиран. За целта на децата е необходимо да се даде възможност да се запознаят с различни професии и да разпознаят своя бъдещ път за реализация”, каза Огнян Траянов, председател на националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и изпълнителен директор на „ТехноЛогика” ЕАД, по време на откриването на “Детски базар на професиите”. 

“Виждаме, че над половината от завършилите висше образование не работят по специалността си. Това е загубен личен ресурс, но се отразява и на обществото, защото в тези години от развитието си младежите не са се реализирали. Това е, защото не са се подготвили по най-добрия начин”, допълни той. 

“Проектът „Гордея се с труда на моите родители” отговаря на ценностите и корпоративната култура на компанията ни. Оценяваме участието си като много полезно за децата, техните родители и организационния екип. Обмяната на опит с други компании, в които проектът се реализира от няколко години, беше един от най-важните елементи. Приятно е да се работи с колеги, осъзнали социалната отговорност към обществото и бъдещето”, каза Деница Борисова от Фесто Производство ЕООД, които за първа година се включиха в проекта.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X