Кариера

Нови математически състезания - в календара на ученическите олимпиади

Computer World

Две нови математически състезания за четвъртокласници са включени в календара на ученическите олимпиади и състезания за новата учебна година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

В графика на ученическите олимпиади и състезания за новата учебна година за четвъртокласници са включени две нови състезания по математика - „Питагор“ и „Откриване на млади таланти“.Графикът и условията за провеждането на училищните, областните и националните кръгове на състезанията е утвърден от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева. В олимпиадите могат да се включат всички деца в дневна, самостоятелна, задочна, комбинирана, дистанционна или индивидуална форма на обучение. Национални олимпиади и състезания се провеждат по всички общообразователни предмети без физическо възпитание и изобразително изкуство. 

В графика са залегнали състезания по математическа лингвистика, хореография, техническо чертане, гражданско образование и религия. За поредна година ще се проведе интердисциплинарната олимпиада за четвъртокласници „Знам и мога“. Тя обхваща знания от предметите български език и литература, математика, човекът и обществото и човекът и природата. За същата възрастова група в графика са включени две нови състезания по математика - „Питагор“ и „Откриване на млади таланти“.

Участието на учениците във всички олимпиади и състезания е безплатно. Максималният брой участници в национален кръг на олимпиадите е 120 деца. В календара е записано, че тримата седмокласници с максимален резултат от националните конкурси по български език и математика могат да участват с него вместо с оценка от Национално външно оценяване в класирането за гимназия. Дванадесетокласниците с отличен (6) на национален кръг ще получат от МОН документ, че са лауреати.  На зрелостниците с оценки от 5,50 до 6 на национален кръг МОН ще издаде служебни бележки, с които могат да кандидатстват в университет без приемен изпит, ако висшето училище има подобен регламент.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X