Кариера

Отборът на СМГ се завърна с 8 медала от олимпиада в Москва

Computer World

Четири сребърни и четири бронзови медала в четирите дисциплини - математика, информатика, физика и химия, завоюва отборът на Софийската математическа гимназия (СМГ), който представи България на Първата международна олимпиада на мегаполисите (IOM 2016), съобщиха от училището. Състезанието се проведе от 4 до 9 септември 2016 г. в Москва, Русия и в него взеха участие 22 отбора. 

Участниците бяха ученици от столиците и големите градове по света на възраст между 14 и 18 години, а именно от Москва, Санкт Петербург, Белград, Минск, София, Будапеща, Джакарта, Ереван, Талин, Астана, Лайпциг, Рига, Алмати, Пекин и др. 

В надпреварата по математика с бронзови медали бяха отличени Георги Димитров – ученик от 11 клас с преподавател Румяна Караджова, и Георги Русинов - ученик от 12 клас с преподавател Стойчо Стоев. 

От отбора по информатика за сребърни медали се пребориха Виктор Терзиев - ученик от 11 клас с преподавател Бойко Банчев и Станислав Николов - ученик от 9 клас с преподавател Делян Пирински. 

В дисциплината химия сребърен медал спечели Петър Христов - ученик от 11 клас с преподавател Ани Божикова, а Илия Кичев - ученик от 11 клас с преподавател Ани Божикова, се завърна с бронзов медал. 

В състезанието по физика Димитър Ружев - ученик от 12 клас с преподавател Никола Каравасилев, си завоюва сребърен медал, а Константин Шейретов - ученик от 12 клас с преподавател Стоян Бахчеванов, грабна бронзов медал. 

В отборното класиране екипът на СМГ заема второ място. 

Ръководители на българските ученици са преподавателите в СМГ - Ани Божикова - химия; Стойчо Стоев - математика; Стоян Бахчеванов - физика. 

Дисциплините, в които се разпределят участниците, са: математика, информатика, физика и химия. Състезанието по физика и по химия се състои от експериментална и теоретична част. Във всяка дисциплина има по двама участници.

Освен основната дисциплина, в която се явяват, всички ученици вземат участие в блиц състезание с въпроси и от четирите области.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X