Кариера

Тръгва университетска програма по предприемачество BBU Startup School

Computer World

Нов български университет (НБУ) и фондация Bulgarian Business University Foundation (BBU) обявиха началото на програмата BBU Startup School на пресконференция, което се състоя на 12 септември 2016 г. в галерията на висшето училище.

BBU Startup School е 9-месечна образователна програма, в рамките на която ментори предават бизнес умения и ноу-хау, трупани с дълги години практика. Идеята на организаторите е по този начин интензивно да компенсират една от липсите в младите хора, помагайки им да доведат своите проекти до реална реализация. BBU Startup School няма да поставя оценки, да очаква да бъдат предавани домашни и курсови работи, а участниците в програмата ще създадат свой собствен бизнес. Задачата на преподаватели и ментори е да осигурят необходимия набор от инструменти и знания, така че първоначалните идеи, водени от мотивацията в екипите, да се развият до реални стартиращи компании. BBU Startup School разполага с голяма мрежа от академични авторитети, ментори, бизнес контакти и инвеститори от България и чужбина, готови да съдействат на екипите по време на тяхната работа. В същото време програмата е акредитирана от Нов български университет и всички участници, които имат желание, могат да продължат своето обучение в магистърската програма “Бизнес администрация” (МБА програма) на НБУ.

В рамките на програмата ще стартира и първата в България Junior Company. В нея всички младежи, които искат да натрупат опит, но нямат своя собствена идея за бизнес, ще могат да работят върху реални проекти, изграждайки същевременно своя предприемачески усет и умения.

Всички желаещи да кандидатстват могат да го направят на http://bbu.bg/, като опишат своите идеи и отговарят на няколко допълнителни въпроса. Кандидатите, които нямат собствени идеи трябва да споделят как те биха променили или допълнили вече работеща идея. Всички предложения ще бъдат прегледани от жури, съставено от представители на фондация BBU, Нов български университет и консултанти от фонда Krypton Venture Capital. Успешно представилите се кандидати ще бъдат поканени да се присъединят към пилотния брой на BBU Startup School, който започва на 28 ноември 2016 г.

Формата на обучение в BBU Startup School е целодневна и присъствена. От понеделник до четвъртък в продължение на 9 месеца програмата ще редува теория, съвети от представители на бизнеса и активна работа по проектите. Всеки петък участниците ще участват в семинари, работилници, мотивиращи лекции и други извънкласни занимания, полезни за развитието на нужните бизнес умения сред студентите. Основната цел на програмата е максимален брой идеи да бъдат реализирани като реални стартиращи компании.

В програмата може да кандидатствa всеки навършил 18 г. със завършено средно или висше образование.

„С BBU Startup School отговаряме на нуждите на младите хора да живеят динамично, да изразяват своята креативност, да създават и да бъдат свободни в своите идеи и мисли. Те искат да живеят днес и да виждат резултатите от положените усилия, за да продължат напред”, сподели Людмил Васев, съосновател на фондация BBU.

На пресконференцията присъстваха Стамен Янев, директор на Българската агенция за инвестиции, Кирил Аврамов, заместник-ректор по научноизследователската и международната дейност в НБУ, Мария Тумбева от Центъра за професионално и продължаващо обучение към НБУ, доц. Стоян Танев, преподавател в University of Southern Denmark, доц. д-р Десислава Бошнакова, преподавател в НБУ, Георги Малчев, преподавател в НБУ, Туньо Зафер, главен изпълнителен директор на pCloud, Инна Бояджиева, съосновател на фондация BBU и Людмил Васев, съосновател на фондация BBU и др.

Снимка (от ляво на дясно): Туньо Зафер - CEO, pCloud; доц. Стоян Танев – преподавател, University of Southern Denmark; Стамен Янев – директор, Българска агенция за инвестиции; Георги Малчев – преподавател, НБУ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X