Кариера

Предстои пускането на национална програма за обучение по програмиране

Computer World

Изпълнението на национална програма за финансово осигуряване на обучение по професия програмист за ученици на професионалните гимназии, които не са в такава специалност, ще започне Министерството на образованието и науката (МОН).

Това става ясно от писмо на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски относно съвместната работа на ведомствата за развитието на софтуерната индустрия, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Националната програма предвижда обособяване на няколко центъра за софтуерно обучение в професионалните гимназии, в които учениците от десети и единадесети клас ще имат интензивни занятия. Част от обучението ще се води от експерти на висшите училища, с които гимназиите си партнират.

Реализацията на програмата ще бъде обсъдена на 13 септември 2016 г. на Съвета за софтуерно образование, създаден със заповед на министъра на образованието и науката във връзка с изпълнението на Концепцията за насърчаване обучението на софтуерни специалисти.

В писмото министър Кунева уточнява, че в момента тече процедура по вписване на нова професия, свързана с програмирането в Списъка на професиите в професионалното образование и обучение. “Съвместно с представители на софтуерната индустрия се работи и върху създаването на проект на държавен образователен стандарт за квалификация по професията”, пише образователният министър и добавя, че ще разчита на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) за запазване на ползотворното сътрудничество.

По-рано, на 30 август, министър Ивайло Московски предложи въвеждане на професията „Приложен програмист“ за ученици от 9-ти до 12-ти клас като израз на подкрепата на МТИТС на проекта на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) за качествена учебна програма, която да допринесе за справяне с острия недостиг на кадри в софтуерната индустрия.

Министър Московски подписа писмо до Националната Агенция за професионално образование и обучение, за вписване на новата професия и за разработване на държавен образователен стандарт за нея.

Инициативата на БАСКОМ предвижда квалификацията, както и финансирането на обучителните центрове и учителите, да се осигурява от Министерството на образованието и науката, а учебното съдържание – от асоциацията. Първите курсисти могат да се реализират като младши/приложни програмисти през 2018/2019 г., а до 2020 г. учениците, включени в обучение за квалификация „Приложен програмист“ ще достигнат 6000 на година.

Дисциплината ще бъде преподавана в големите градове в страната. Учениците ще могат да продължат с висшето си образование в произволна област, като едновременно с това работят като младши програмисти с ограничено работно време. Така младите хора ще се развиват професионално и ще придобият умения за поемане на отговорности и за ефективна работа в екип.

„Мнозинството от учениците не са добре ориентирани във възможностите за професионална реализация в областите наука, технологии, инженеринг и математика“, се посочва в писмото на министър Московски до Националната агенция за професионално образование и обучение.

Под патронажа на министър Ивайло Московски, МТИТС, браншовите организации и водещи ИКТ фирми организираха на 17 май 2016 г. Ден на кариерата за ученици и студенти. В рамките на събитието, фирмите представиха своите очаквания към кандидатите за работа, както и препоръки върху какво да се фокусират младите хора.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X