Кариера

Cisco съкращава 5500 служители, пренасочвайки се към IoT и облака

Владимир Владков

Cisco Systems планира д ауволни 7% от служителите си в целия свят, като част от преструктурирането на бизнес и пренасочване към по-горещи ИТ бизнес сфери като Интернет на неща, сигурност, центрове за данни от ново поколение и облачни услуги.

Този ход ще струва на компанията около $700 млн. (предимно обезщетения на работниците), като съкратените ще са около 5500 в рамките на няколко месеца. Уволненията ще засегнат някои от по-малките бизнес сфери или области с твърде наситена конкуренция, обяви фирмата.

„Очакваме да реинвестираме значителни суми от спестени разходи за заплати в тези бизнес сфери, като ще инвестираме агресивно в области с очакван бъдещ растеж“, пише в изявлението на Cisco. Уволненията са по-малки от първото съобщение за съкращения, описани в статия на CRN, където броят на съкратените бе около 14 000 души.

Cisco допълни новината за уволненията с финансовия доклад за четвъртото си фискално тримесечие. Приходите за периода са спаднали с 2% до $12,6 млрд., но чистата печалба е скочила 21% до $2,8 милиарда. Ако се изключат приходите на Cisco от бизнеса с видео продукти за оператори, който бе продаден на Technicolor през юли, приходите са по-високи на годишна база с 2%.

По-големи продажби компанията отчита в бизнеса с комутатори, решения за съвместна работа, безжични продукти и системи за сигурност, а поделенията за ЦОД и NGN маршрутизатори докладват спад.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X