Кариера

Започна 4-ото издание на проекта Гордея се с труда на моите родитeли

Computer World

Най-успешната програма на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН – проектът „Гордея се с труда на моите родитeли“, започна за първи път “на терен” в 90 СОУ “Ген. Хосе де Сан Мартин” в столичния ж.к. “Люлин” на 31 май 2016 г.

Близо 180 ученици имаха възможност да се включат в демо версия на Детски базар на професиите 2016 и да се запознаят отблизо с предизвикателствата пред работещите възрастни.

“Като общество още не сме направили нужните усилия, за да ви улесним в професионалното ви ориентиране. Изборът на професия е изключително отговорен и за него ви е нужна много информация, запознаване със спецификите на дадената работа и вдъхновение. С “Гордея се с труда на моите родители” се стремим да предоставим на младежите като вас възможността първо да направят своя избор на професия, на която да се посветят, и едва след това да решат как и къде да се подготвят за нея”, каза председателят на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН Огнян Траянов.

TimeHeroes, Политехническият музей и Столичната библиотека представиха идеи за осмисляне на лятната ваканция чрез нови преживявания: доброволчество, участие в общи каузи, посещение на музеи и лятно четене на книги. За професионалното ориентиране в онлайн средата говори Жюстин Томс.

В тазгодишното издание на проекта се очаква да се включат над 20 компании от цялата страна страна и той да обхване повече от 600 ученика, които ще се запознаят с над 110 професии от повече от 15 секторa на икономиката.

Задължителният нов елемент на програмата е разширяване на Детския базар на професиите, с който традиционно завършва проекта. Тази година базарът ще бъде двудневен - на 26 и 27 ноември 2016 г., като ще бъде отворен с вход свободен за деца и младежи. За първи път ще бъдат презентирани и структурирани универсални представяния на различните професии, които да са полезни за професионално ориентиране на ученици, както и за учители и МОН.

Програмата очертава няколко тенденции: завръщане към онаследяването на професията, осмисляне на собствения труд от страна на служителите, разширяване на възможностите за ранно кариерно ориентиране.

Програмата “Гордея се с труда на моите родители” е отворена за всички представители на отговорния бизнес, които припознават ценностите й.

В рамките на проекта, със специално разработени програми и игри бизнесът показва на децата на своите служители защо трудът на родителите им е важен. Целите на програмата са да разкрие пред децата творческата страна на труда, да бъдат демистифицирани парите като ценност и да бъде ясно показано, че те са измерител на приноса на всеки трудещ се за създаването на крайния продукт или услуга.


Започна 4-ото издание на проекта Гордея се с труда на моите родитeли

© Computer World, Computerworld.bg

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X