Кариера

Започва поредица от състезания по програмиране в цялата страна

Computer World

Като продължение на миналогодишното състезание по програмиране, което се проведе в Русе с голям интерес, тази година Startup Factory ще проведе поредица от състезания в няколко български града, обясняват организаторите.

До момента са планирани събития в Русе, Хасково, Шумен, Велико Търново, Варна и Бургас.

Основната цел на състезанията от серията CODE4TECH е превръщането им в национална инициатива, която да спомага развитието на дигиталните и техническите умения и да стимулира интерес към информационните технологии сред младите хора в България, разкриха от Startup Factory.

За участие ще бъдат допуснати всички желаещи и предварително регистрирани ученици, студенти, ИТ специалисти и любители, които ще демонстрират своите умения и ще работят в екипи за разработването на прототипи на софтуерни продукти. Няма възрастово ограничение за участие в състезанията.

Откриването на първото състезание от тазгодишната поредица – CODE4RUSE е планирано за 27 май и ще се проведе в Русенския университет. Основното предизвикателство пред участниците ще бъде разработката на прототипи за софтуерни продукти, с които да се предложи решение на проблем в образованието или да се подобри образователният процес. Другото направление е забавление, като целта е демонстриране на прототип на приложение за свободно време, игра, комуникация или др.

Участниците ще работят в екипи между 2-ма и 5-ма човека в рамките на два дни, като поне един от членовете на екипа трябва да притежава умения за програмиране. Финалът на CODE4RUSE е на 29 май, когато участниците ще трябва да представят своите проекти пред жури и да демонстрират работещи функционалности на продуктите си.

Критериите за оценка ще са:

  • Какъв проблем се решава и какво приложение може да се намери;

  • Дали приложението има работеща функционалност;

  • Начин на изпълнение, подход и качество на програмния код;

  • Потребителски интерфейс;

  • Бизнес потенциал на приложението.

Фондът с награди и стимули е на стойност над 2 000 лв. За всички участници ще има награди, които са осигурени от спонсорите на събитието. Първите пет проекта, оценени най-високо, ще бъдат допълнително стимулирани с изненади от организаторите.

Състезанията CODE4TECH се организират с подкрепата на компанията за ИТ и аутстафинг „PROGRAMISTA;”, със съдействието на „УниКредит Булбанк“ и в партньорство с Junior Achievement България.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X