Кариера

Старт на видео конкурса на eSkills for Jobs за 2016 г.

Computer World

До 31 юли може да се кандидатства за новото издание на видео конкурса на инициативата eSkills for Jobs за 2016 г. Тазо година той е разделен на три категории: Young digital talent, Innovative App developer и Outstanding digital skills developer. По думите на организаторите конкурсът цели да отличи европейски граждани с добри дигитални умения и отлична грамотност в сферата на ИКТ.

Първата от трите категории, Young digital talent, е насочена към младите хора (16-25 г.) с интерес към програмирането, които искат да разработят видео игра. Те трябва да създадат своята игра, използвайки Scratch, да публикуват видеото в своя Youtube канал и да попълнят регистрационната форма. Първоначалният подбор ще се основава на броя на харесванията в хранилището на Scratch и уменията за компютърно мислене, демонстрирани в създаването на проекта. Одобрените кандидатури ще бъдат поместени в официалния YouTube канал на eSkills for Jobs, където отново ще събират харесвания и споделяния. Награди в тази категория са предвидени за един победител и един подгласник.

Innovative App developer е за участници между 18 и 35 г. с интереси в програмирането и разработването на приложения. От кандидатите се очаква да имат основни познания по програмиране, креативни идеи и предприемачески умения и да успеят да създадат прототип на идеята си. Проектите ще бъдат оценявани от разработчици на приложения, а победителят ще получи стипендия за 12-седмично обучение по програмиране в The App Academy в Амстердам. Курсът ще се провежда в работно време в периода януари-март 2017 г.

Последната категория, Outstanding digital skills developer, е за учители, които завършат безплатното онлайн обучение „Развивайте е-умения в класната стая“ и създадат видео за това как развиват дигиталните умения на учениците си. Материалите трябва да са с дължина до 3 мин. и могат да съдържат урок или дейност за повишаване на е-уменията на учениците.

Инициативата eSkills for Jobs е част от усилията на Европейската комисия (ЕК) за адаптиране на европейската икономика към новата цифрова реалност. Проектът обединява над 210 частни ИТ компании, неправителствени организации и държавни институции и се реализира едновременно в 24 държави на ЕС, сред които и България.

На национално ниво инициативата обединява 10 eSkills посланици от държавните институции и бизнеса, както и 50 стейкхолдъри. Организатор на кампанията у нас е Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X