Кариера

Сто деца от цялата страна станаха посланици на технологии и иновации

Computer World

Повече от сто деца на възраст между 15 и 18 години от цялата страна станаха посланици на иновациите и технологиите в рамките на едноименната инициатива на Microsoft България и Innovation Starter. Младежите бяха избрани измежду общо 2400 деца, които през последните два месеца кандидатстваха в надпреварата за „Посланик на иновациите и технологиите“, изпращайки креативна автобиография само в шест думи и кратък отговор на въпроса „Какво бихте променили с помощта на технологиите и как?“. Проектът се реализира по програма Youth Spark Live, а финалът му беше на 25 март в „София Тех Парк“.

В рамките на събитието стоте нови посланици на иновациите и технологиите разработиха свои собствени мобилни приложения чрез Microsoft технология; участваха в няколко практически, интерактивни работилници на тема дигитална грамотност; работиха върху модели за творческо и иновативно мислене и разрешаване на конкретни казуси. Техни лектори и ментори бяха експерти от Microsoft, Innovation Starter, фондация „Start UP“ и „Заедно в час“.

На събитието младите хора също така представиха свои идеи за това как да се подобри българската образователна система и общество с помощта на технологии, иновативни методологии и социални иновации. За финал те получиха грамота-отличие и като първите „Млади посланици на технологиите и иновациите“ в България ще имат мисията да предадат наученето и „запалят” своите съученици за каузата на технологиите и иновациите.

Участниците додоха за събитието от над 24 населени места в страната, като сред тях имаше и младежи с увреден слух, за които бе осигурен жестов превод.

Стоте финалисти, които взеха участие във финалното събитие на 25 март, бяха определени от комисия, в която участваха представители на Microsoft България, Innovation Starter, посланикът на кампанията д-р Анна-Мари Виламовска, секретар на президента на Република България за иновационна и здравна политика, експерти от „Заедно в час“, фондация „Start UP“ и основните медийни партньори.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X