Кариера

Доналд Тръмп отприщи гнева си срещу Apple и други щатски ИТ гиганти

Владимир Владков

Доналд Тръмп не е противник на технологиите, но изглежда не е никак впечатлен от технологичната индустрия на САЩ. Той не се умилква около нея, а напротив, вижда нейното поведение като част от по-голям проблем. Като кандидат за номинация на Републиканската партия за президент на САЩ, Тръмп предложи бързо ограничаване на използването на визи H-1B за защита на работните места в САЩ, като по този начин атакува най-важния законодателен приоритет за технологичната индустрия.

Сега Тръмп атакува една от най-успешните технологични компании - Apple, заради производството й извън САЩ. Атаката към Apple дойде в края на речта на Тръмп в Университета Liberty. „Ще накараме Apple да започне да прави проклетите си компютри и неща в тази страна, а не в други страни“, каза той.

Apple е новата „прокси“ компания за Тръмп, чрез която той демонстрира позицията си относно работните места в САЩ. Той вече смъмри Ford заради изнасянето на някои производства извън страната.

Тръмп има много работа за вършене. Според Бюрото за статистически данни за работната сила на САЩ, през следващите 10 г. работните места във високотехнологичното производство ще спаднат от 24% на 35%.

Този сектор се свива от години. Производството на компютри и периферия е давало работа на почти 163 000 човека през 2014 г., според правителствени данни, но до 2024 г. този сектор ще загуби около 27% от работниците си.

Тръмп предлага лечение чрез „тарифи“. Говорейки за плановете на Ford за изнасяне на производството в Мексико, Тръмп каза, че той би наложил 35% данък върху произведения внос. „Аз съм свободен търговец, каза Тръмп в Университета Liberty, но САЩ трябва да са „по-умни“, тъй като в момента се „убиваме“.

Доста хора не са впечатлени от плановете на Тръмп. „35% импортна тарифа ще вкара света и САЩ в дълбока рецесия“, заяви Андрю Бартелс, анализатор от Forrester, специалист по технологичните пазари.

Има някои сигнали за завръщане на производства в САЩ, като дори Apple откупи някои свои производствени мощности, макар че това са силно автоматизирани фабрики. (БВП от производството в САЩ е нараснал с 1,2% през първата половина на 2015 г.)

„Но негативната страна на това е, че автоматизацията следното: увеличаването на производствената дейност в САЩ няма да доведе до растящо откриване на нови работни места в производството“, коментира Бартелс.

Computerworld

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X