Кариера

600 деца се запознаха с професиите на родителите си

Computer World

Националната инициатива „Гордея се с труда на моите родители” се проведе за трета поредна година. Събитието се състоя на 2 ноември.

Националната инициатива Гордея се с труда на моите родители се проведе за трета поредна година

“Гордея се с труда на моите родители“ е програма на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, а целта е да бъде ежегодна и да обхване бизнеса в цялата страна. Тази есен в 21 компании гостуваха повече от 600 деца от 19 града – Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Гоце Делчев, Гълъбово, Девня, Димитровград, Карлово, Кърджали, Пирдоп, Плевен, Пловдив, Сливен, София, Панагюрище, Перник, Пирдоп и Сливница.

Идеята е със специално разработени програми и игри бизнесът да покаже на децата на своите служители защо трудът на родителите им е важен. Тази година децата се запознаха със 115 професии от повече от 15 секторa на икономиката.

Проектът „Гордея се с труда на моите родители” възникна като идея на компаниите-членки на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН при обсъждане на значими обществени проблеми, в чието решаване мрежата припознава своята роля – безспорно, такива проблеми за нас са влошаването на качеството на образованието, липсата на връзка между образованието и реалния бизнес, липсата на кариерно образование и ориентиране в училищата“, обясняват инициаторите на проекта, сред които е и ТехноЛогика ЕАД. Традиционен участник в начинанието е и Мтел АД. Телекомът се включи в проекта за трета поредна година, като този път децата бяха на възраст от 14 до 18 години, а темата беше „Кариерна ориентация“.

Целите на програмата са да разкрие пред децата творческата страна на труда, да бъдат демистифицирани парите като ценност и да бъде ясно показано, че те са измерител на приноса на всеки трудещ, който той има за създаването на крайния продукт или услуга. Днес изграждането на адекватна ценностна система е резултат не само на семейната и училищна среда, но и грижа на бизнеса, тъй като родителите са все по-ангажирани с живота на компаниите, в които работят, коментират организаторите.

Според Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, начинанието очертава ясно няколко тенденции: завръщане към онаследяването на професията, осмисляне на собствения труд от страна на служителите и на неговата ценност, разширяване на възможностите за ранно кариерно ориентиране чрез съпреживяване на професиите от страна на децата. Наблюдава се и нарастваща съпричастност на все повече служители на компаниите, без да са пряко ангажирани с реализирането на инициативата, твърдят организаторите.

Устойчивостта на националната инициатива „Гордея се с труда на моите родители” води до естественото й разширяване и надграждане. Тази година нейният финал ще бъде „Базар на професиите”, отворен за всички родители и подрастващи.

От 2014 г. се осъществява обмен на деца между компаниите, като по този начин те получават възможност да научат за повече и различни професии, обясниха организаторите на инициативата.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X