Кариера

Христо Стефанов: Работата ми в YouTube помага на хората

Computer World

Христо Стефанов работи в Google от около 4 години. В момента е на длъжност продуктов мениджър и от около 3 години отговаря за качеството и оптимизацията на рекламите в YouTube, като работи в централата на Google в слънчевия щат Калифорния. Завършва специалност „Компютърни науки“ в Софийския университет. Страстта му към технологиите се ражда благодарение на неговия преподавател Красимир Манев, ръководител на българските отбори по математика и информатика. Там попада в много интересна среда, запалва се по компютрите и технологиите. По време на следването си той работи като софтуерен инженер и преподава по различни ИТ дисциплини в Алма Матер.

По време на слeдването в СУ участва в състезанието по предприемачество (NovaTech или Intel Berkely Entrepreneuship Challenge) с проекта за автоматизация на дома и отборът дори се класира на международния кръг за Източна Европа.

След дипломирането си се включва по програма Еразмус в Холандия с идеята на стане научен работник и да учи и да се занимава с логика и математика. Попада в много интересен интердисциплинарен институт, в който се занимават с математика, лингвистика, философия, но решава, че логиката не е неговото призвание, защото иска да се занимава с по-практически ориентирани теми, които да помагат истински на хората.

Продължава обучението си в престижният университет в Утрехт, Холандия в специалност „Бизнес информатика“. Учебната програма е фокусирана върху предприемачество, консултантство и иновации. Тук той се опитва да направи втория си стартъп, а през летния период работи на стаж за IBM, където консултира клиенти.

Докато е в Страната на лалетата, Христо с колеги от университета организира пътуване до Индия, където се занимават с научна работа в областта на аутсорсинга.

След дипломирането си в Холандия, Христо е на кръстопът и се колебае дали да открие свой стартиращ бизнес, или да продължи да се развива като компютърен инженер, или пък да смени амплоато си и да се преориентира към консултантска кариера.

Още като студент кандидатства за стаж в Google с препоръки от свои колеги. Впоследствие, след натрупването на разнообразен опит, знания и умения, работодателят-мечта за много млади хора по целия свят се свързва с него и му предлага да започне работа в компанията, именно в този преломен момент. След известни уточнения и промени в желаната позиция, от ноември 2011 г. Христо е назначен в Google на позиция продуктов мениджър. Първоначално се занимава с производството на ChromeBook – изцяло облачно базиран лаптоп на Google, а после се прехвърля в областта на рекламата.

За себе си той е убеден, че е взел правилното решение, като се е преместил да живее в Калифорния, защото много обича работата си и вярва, че благодарение на нея успява да помага на много хора по света.

- Какви са „тайните“, които биха помогнали на един кандидат да започне работа в Силициевата долина?

За хората, живеещи в Силициевата долина, е лесно да бъдат открити като кандидати за работа от местните компании. Но за хората в чужбина ситуацията е малко по-сложна. Моят съвет към младите хора и към професионалистите в България е да се опитат да изградят кариерен профил, който е различен и ги отличава от тълпата с интересни проекти, опит и умения в различни области от основното им занимание. Ако сте в началото на кариерата си, не търсете най-високото възнаграждение, а по-скоро се стремете към по-интересен опит и работа по проекти, които биха ви откроили от масовата част от кандидатите. Търсят се хора с разнообразен опит, умения и интереси, инициативни, които не се страхуват да поемат риск и да се борят, за да постигнат успехи. Подобен профил разкрива желание, воля и амбиция за развитие.

Моят профил би бил много по-малко атрактивен, ако просто се бях дипломирал в България и имах 5 години стаж в някоя софтуерна компания в страната. Това е стандартният калъп.

Добър начин за натрупването на такъв страничен опит е организиране на събития, развиване на голяма мрежа от контакти, доброволчество, предприемачество.

- Участието в състезания и олимпиади помага ли за успешната кариера в информационните технологии и компютърните науки?

Да, определено. Това е изключително полезно и е чудесен начин един млад човек да създаде любов към науката и да изгради характера си. Ако превъртя лентата 10 години назад, вероятно хората, които са отишли да работят в Силициевата долина в технически професии, това са били българи, които са се занимавали със състезания по математика или по програмиране, имат медали от участията си в олимпиади, и това е начин да се диференцираш. Тези медали са разпознаваеми в цял свят и се знае, че носителите им са много талантливи и способни. Аз имах участия, но без международни медали, и трябваше да поема по друг път за да се отличавам. Но всяка компания в Силициевата долина оценява тези уникални постижения – защото спечелването на златен медал на световно състезание съвсем не е лесна задача и изисква доста усилия.

Другият метод, който работи много добре при кандидатстване за работа в САЩ, са препоръките през мрежа от познати.

Успешен е и подходът да кандидатстваш за работа в малка, не толкова известна компания в Силициевата долина, но която ви предлага много специфична работа, която ще ви бъде интересна и сте запалени по технологиите, с които ще се занимавате в нея. Много от моите приятели, които заминаха и познавах още от България, имаха интересен опит, кандидатстваха и сега работят в малки компании, които са водещи в тясна технологична сфера.

- Какво бихте посъветвали младите българи без ясна цел и кариерно ориентиране?

Факт е, че успехите изискват много усилия на волята и упорита и целенасочена работа, но това, която според мен прави разликата, е предварително да си помислиш къде искаш да стигнеш или какво искаш да направиш в по-кратък срок – 1-2 години, като трябва да имаш много конкретни цели и яснота какви стъпки трябва да предприемеш, за да изпълниш целите си. Останалото е чисто изпълнение – полагане на усилия, планиране на времето, приоритизиране на задачите. Голяма част от малкия успех, който съм постигнал, се дължи на приоритизирането на целите много внимателно. Трябва да започваш деня си с най-важните неща и да се опитваш да игнорираш по-маловажните. Този подход изисква дисциплина, но когато работиш по приоритети, успехът е по-близко.

Моят съвет към младите хора е да не избират лесния път, а да преминат през трудния, от който ще научат много и ще натрупат ценни опит и умения.

Стремя се да си запълвам времето до максимум.

Обичам да се уча от хората и от книги.

Търся модели на подражание в хора, които са постигнали голям успех или се справят много добре в дадена област. Не се притеснявам да помоля такива хора за насока и се старая да им подражавам в нещата в които са добри. Всеки може да те научи на нещо полезно и ценно.

Едни от най-полезните книги, които съм прочел досега, са били биографии, в частност такива на спортисти и ИТ лидери. Историята на успеха на различни личности се оказа много вдъхновяваща за мен.

В момента, в който вляза в колата, зареждам аудиокнига, така оползотворявам времето на дългото пътуване и задръстванията и същевременно научавам полезна и интересна информация и правя пътуването по-приятно.

- Вие споменахте спорта като начин не само за поддържане на добра физическа форма, но и като метод за възпитаване на дисциплина и на психологическа устойчивост. Какви са хобитата ви?

Освен с технологии, аз се занимавам активно със спорт и медитация.

Обичам да карам ски, а ежедневно се занимавам с триатлон - плуване, колоездене, бягане. Спортът ми помага да се чувствам добре, да бъда много по-концентриран и мотивиран на работа, изгражда дисциплина.

Към медитацията първоначално имах предубеждения, но в Калифорния разбрах, че това е много фокусирана тренировка на ума, която възпитава фокус и емпатия и помага за преборване със стреса. Срещнах хора, които бяха изключително успели и интелигентни, и беше удоволствие да общувам и да се уча от тях. Те споделиха, че се занимават с медитация. В началото аз отхвърлях дори мисълта да се занимавам с медитация, но когато опитах експериментално в продължение на един месец, установих, че тя много ми помага и се опитвам да практикувам редовно.

Тези две дейности изграждат характера ми и ми помагат да поддържам добра физическа и ментална форма.

Какво е отношението ви към масовото навлизане на новите технологии? Улесненията, които предлагат всякакви умни устройства и системи не правят ли потребителите лениви физически и ментално, защото те свикват да получават всичко по лесен начин?

Има такава опасност, защото технологиите предоставят отговори толкова лесно, че не се налага дори да се замислиш. Има риск да спреш да мислиш, да престанеш да решаваш проблеми, и после да се осланяш на това, което технологиите могат да ти предоставят наготово.

По-скоро мисля, че е въпрос на възпитание, на култура и отношение към технологиите.

Аз си представям, че до 20 години ще говорим с компютрите и с телевизорите, ще командваме всичко с глас, ще има някакъв диалог между машините и хората, информацията ще бъде лесно достъпна и голяма част от рутинните неща, с които се занимаваме днес, просто ще изчезнат. Това е добре, защото ще си освободим време да решаваме повече проблеми.

Има и хитрости, които прилагам, за да избягам от капана на технологиите. Например, в дома си нямам телевизор. Въпреки че понякога ми е приятно да прекараш няколко часа пред телевизора, обикновено после не се чувствам удовлетворен. Предпочитам да прекарвам време в хобита, които са ми по-приятни и/или полезни.

Споменахте, че винаги сте искали да решавате проблеми и работата ви да е полезна за хората. Постигате ли тази цел чрез работата си в Google?

Смятам, че работата ми в YouTube помага на хората. Водил съм различни екипи в  YouTube, единият от които класифицира видеоклипове на различни теми. Тази работа ми даде възможност да разбирам по-добре какво има като съдържание в YouTube и да предоставяме интересно и уникално съдържание, което хората не биха могли да видят по друг начин. Донякъде YouTube може да бъде много по-независима медия, отколкото много от медиите в САЩ, защото ние показваме какво наистина се случва на различни места на света – революции, бедствия – с което се дава гласност на събития, които при други условия биха били потулени. Много ми харесва именно тази специфика на YouTube, че тя се превръща в платформа за даване на гласност на неща, които не винаги са удобни, които са нестандартни, непопулярни. Това е страхотен принос за този медиен канал и ме кара да се чувствам горд, че съм част от екипа, който разширява кръгозора на потребителите от цял свят.

Възнамерявате ли да се завърнете в България?

Смятам, че в момента България предлага чудесни възможности за развитие, особено в областта на информационните технологии. Започва да се изгражда и предприемаческа среда, лесно е да се основе стартираща компания. Вече има и интересни западни компании в страната. Има много способни хора тук. Определено виждам, че има много възможности.

Поне в близък план виждам кариерата си в Силициевата долина, защото, както споменах, работата ми ми харесва и ме мотивира фактът, че резултатите от дейността ми са полезни за милиони хора.

Интервюто проведе Констанца Кадънкова

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X