Кариера

8 безплатни сайта, които ще ви научат да програмирате

Computer World

Ако се интересувате от писане на код или искате да направите промяна в кариерата си, не е необходимо да се записвате в скъпа обучителна програма. Можете да се научите безплатно, в свободното си време и чувствайки се удобно вкъщи.

Това е чудесна възможност за навлизане в нов сектор с постоянно растящо търсене на специалисти. За да ви помогне да започнете пътуването си в света на програмирането, американското издание на списание CIO ви предлага няколко уебсайта, от които можете да се научите да пишете код безплатно.

Code Academy
Създадена през 2011 г., основният фокус на Code Academy е да ви обучи как да кодирате, така че да промените кариерния си път. Разполага с много истории на успеха от индивиди, които са имали много скромни или никакви познания в програмирането и са преминали към ползотворна кариера като програмисти. Code Academy покрива доста основни познания, включително как да правите интерактивни уебсайтове. Можете да преминете курсове по Rails, Angularjs, Rails Auth, The Command Line, HTML & CSS, JavaScript, iQuery, PHP, Python, и Ruby. Постоянно добавят нови програми, така че ако нищо не грабне интереса ви сега, винаги можете да се върнете за последваща проверка на сайта след няколко месеца, за да проверите допълненията към палитрата от курсове.

Обученията в Code Academy са безплатни, и сайтът си е извоювал популярност и славата на надежден ресурс за всеки, който има ентусиазъм да се научи да пише код. Можете да започнете със създаването на безплатна регистрация и да достъпите ръководства, форуми, и т. нар. Sandboxes (тестова среда, която изолира нетестваните промени в кода и експерименти от производствената среда или хранилище, използва се в процеса на разработка на софтуер), в които можете да тествате създадения от вас код. Ако сте експерт в определен език за програмиране, можете да публикувате свой собствен курс на уебсайта, така че e са помогнете и на останалите да се учат.

Khan academy
Khan Academy предлага повече от просто програмиране – мотото на сайта е "можете да научите всичко". В допълнение към познания по математика, наука, история, изкуство и икономика, можете да научите и компютърно програмиране. Източникът се приема сериозно в образователния свят, като институции от ранга на Американската космическа агенция NASA и Масачузетския технологичен институт MIT партнират за осигуряването на повече курсове в Khan Academy.

Веднъж щом изберете курс, той ще ви води през серия от упражнения, видеа, игри, и т.н., за да усъвършенствате умението, от което се нуждаете. Курсът за компютърно програмиране включва чертаене и анимация, SQL, HTML/CSS, JavaScript и др. Услугата е безплатна, с курсове на около 40 различни езици.

TheCodePlayer
TheCodePlayer може да е по-подходящ за онези, които имат поне базисни познания по кодиране, но сайтът предлага уникална възможност за научаване на HTML5, CSS3, и JavaScript. Можете да се логнете и да видите как някой прави програма от нулата, и да го гледате, докато работи. Тактиката е различна, в сравнение с подобни сайтове, които предлагат повече традиционни курсове с ръководства, упражнения, и видеа.
Веднъж избрали тема с инструкции стъпка по стъпка, можете да изберете с каква скорост да тече видеото, в зависимост от вашите нужди. Можете също така да паузирате ръководствата, както и да превключвате между HTML5, CSS, и JavaScript. Повечето ръководства са безплатни, и ако се регистрирате с имейла си, ще можете да достъпвате повече видеа с инструкции и ръководства на сайта.

Code School Website
Code School иска да "се научите да пишете код, като го правите", което означава, че ще бъдете хвърлени в изпълнението на практически упражнения. Този подход е чудесен за всеки, който се учи най-добре, като прави нещата, включителнои като допуска грешки, вместо да заучава съдържанието и чак тогава да се опитва да приложи наученото в реални световни ситуации. Налични са различни "пътища", които можете да изберете, включително Ruby Path, JavaScript Path, HTML/CSS Path, iOS Path и Git Path. Има също и избираеми пътеки (Electives Path), които се фокусират повече върху стратегиите за разработка.

Курсовете са създадени с идеята да бъдат забавни и наподобяват игра със сюжет, за да поддържат жив интереса ви към учебния процес. Въвеждащите курсове обичайно са безплатни, но за да продължите напред, ще трябва да изберете между месечна абонаментна такса от $29 или годишна такса от $290.

HTML5 Rocks
HTML5 Rocks е проект на Google, така че ако искате да научите HTML5 от царете на технологията, това може да е вашият шанс. Новият стандарт в уеб разработките - HTML5, е ценен програмен език, който можете да добавите към своя арсенал от умения. Независимо дали фокусът ви е върху мобилни, забавни или бизнес технологии, има курс, който ще отговори на всичките ви потребности в HTML5 Rocks.

В сайта можете да търсите в ръководствата, да проверявате най-новите допълнения и да браузвате из огромен брой ресурси, които ще ви помогнат в първите ви стъпки. Секцията с ресурси включва книжи, демонстрации, ръководства, видеа и много други. Сайтът е безплатен, няма абонаментни такси или заключено съдържание.

Programmr
Programmr е друг страхотен ресурс, ако възприемате най-добре в процеса на правене (т.е. учите, докато сами пишете код). Начинаещите могат да се насочат към Programmr за да навлязат в материята, а по-напредналите програмисти могат да проверят Programmr, за да упражняват уменията си и да участват в състезания. Сайтът предлага кодинг симулатори, така че можете да пишете кода си и да тествате приложения с мобилни технологии, бази данни, уеб, и мултимедийно съдържание направо в браузъра си.

Курсовете в Programmr ви прекарват стъпка по стъпка през програмистката практика, и най-хубавото е, че съдържанието е безплатно. Това е чудесна възможност за онези, които имат основни познания по различни програмни езици, но искат да усъвършенстват уменията си или да научат нов програмен език. Дори можете да се сертифицирате като специалист по Java, C++, C#, Python, и PHP благодарение на постиженията си в курсовете в Programmr.

Code Avengers
Ако искате да разработвате уеб страници, приложения или игри, Code Avengers е прекрасен учебен ресурс, за да придобиете желаните от вас умения. Разработен за начинаещи или хора с ограничени познания, всеки курс отнема едва 12 часа. Докато учите, можете да създавате приложения, игри и дори уебсайтове, прилагайки на практика новите си умения.

Въвеждащите курсове са безплатни, но за по-високите нива на обучение се заплаща такса. Курсовете от Ниво 1 – които са етапа след въвеждащия курс, струват $29, а за Ниво 2 цената е $39. "Доживотен достъп" до всичките седем курса ще получите, ако платите еднократна такса от $146. Курсовете включват JavaScript, HTML5 & CSS3, и Python 3.

MIT Open Courseware
Искате ли обучение от Масачузетския технологичен институт, но без академичните такси? Можете да се доближите до реалното обучение в престижното висше училище, чрез курса MIT Open Courseware, безплатна обучителна услуга. Неотдавна университетът взе решение да направи курсовите си материали достъпни онлайн, така че всеки да може да участва в занятията, дори да няма възможност да ходи на място в часовете. Налични са материали от 2 260 курса, които са подходящи за преподаватели, учащи и самообучаващи се.

Можете да търсите курсовете по теми, и ще намерите езици за програмиране в рамките на подтема "Компютърни науки" в тема "Инженеринг". Ако скролирате надолу, ще откриете предложения за бакалавърски и магистърски курсове и ще видите курсове по C++, Java, чертане, анимация, основи на компютърните науки, и др.

W3 Schools
W3 Schools е един от най-популярните сайтове за уеб разработчици, който се радва на 40 милиона посещения на месец. Той предлага и YouTube канал, в който можете да видите различни видеа по темата CSS; можете дори да задавате въпроси и имате шанс да ви отговорят. W3 Schools се фокусира върху ръководства по темите HTML/CSS, JavaScript, HTML Graphics, Server Side, Web Building, и XML. Всичко, което искате да знаете относно програмирането на уебсайтове, е най-вероятно да откриете в W3 Schools. Чудесен ресурс както за новаци, така и за ветерани.

В рамките на ръководствата, можете да намерите и примери за писане на код, които можете да манипулирате и тествате в браузъра си, за да видите дали сте въвели правилните команди.
Сайтът е безплатен, и лесно се навигира, за да бъде намерено търсеното съдържание. Има също и сертификационна програма W3Schools Certification Program, която ви позволява да учите в желаното от вас време и можете да я завършите в рамките на няколко седмици. Сертификатите включват HTML, HTML5, CSS, JavaScript, jQuery, PHP, Bootstrap и XML. Всеки сертификат ще ви струва $95.

Илюстрация: автор - Lightspring, източник - ShutterStock, линк - httpwww.shutterstock.compic-195037466stock-photo-training-and-development-business-education-concept-with-a-hand-holding-a-group-of-gears.html
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X