Кариера

Българите с успех и на състезанието по математика в Хонконг

Computer World

Възпитаниците на Природо-математическата гимназия (ПМГ) „Акад. Никола Обрешков“- Бургас отбелязаха пореден успех на международно състезание това лято, съобщиха от учебното заведение. От 12 до 17 юли в Хонконг се проведе осемнадесетото издание на Primary Mathematics World Contest (PWMC), което събра 38 отбора с ученици до 13,5 годишна възраст от цял свят. Организаторите от фондация Po Leung Kuk и тази година отчетоха успехите на бургаската природо-математическа гимназия и я удостоиха с покана за участие. За Хонконг от морския град заминаха шестокласниците Жени Янчева, Йоана Илиева, Бояна Боянова и Галин Тотев, заедно с преподавателите Йовка Николова и Надя Николова. Младите надежди за пореден път защитиха името на бургаската математическа школа.

PMWC се провежда в две части - индивидуално и отборно състезание, като завършва с културна вечер, в която всеки отбор трябва да представи държавата, от която идва. Индивидуалното състезание е с продължителност час и половина и включва 15 задачи. В това състезание точки се дават само за отговори, затова бързината е от изключително значение. От бургаската група най-добро индивидуално представяне направи Жени Янчева, която завоюва бронзов медал.

Отборното състезание е един час, като първите 10 минути са отделени за стратегическо разпределение на задачите между участниците. Чрез жребий отборите са разделени в групи, а всеки отбор е съставен от четирима човека. Задачите са общо 10 с градираща сложност. Последните 15 минути са запазени за двете най-трудни задачи, които отборът трябва да реши общо. Добрата работа в екип и адекватната стратегия за разпределяне на задачите в отбора на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ доведоха до спечелването на престижната купа „Мерит“ в отборното състезание. Това нареди бургаската математическа гимназия на второ място в класирането на извъназиатските отбори за тази година.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X