Кариера

Математици от ПМГ-Бургас – първенци на състезание в Абхазия

Computer World

С пореден международен успех могат да се похвалят представителите на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“- Бургас на международното състезание по математика „Златното руно“, състояло се в Пицунда, Абхазия. С титли „победител“ се върнаха Константин Гаров и Атанас Динев, и двамата учещи в девети клас и възпитаници на учителя Динко Раднев. Седмокласничките Николета Николова и Веселина Велкова се представиха отлично и се прибраха в родния град с титлата „призьор“. Те са възпитаници на учителката Гергана Николова. На крачка от призовите места остана шестокласникът Галин Тотев с преподавател Йовка Николова

Традиционното добро представяне на бургаските ученици не остана незабелязано и Йовка Николова и Динко Раднев получиха покани да се присъединят към журиращия екип на състезанието.

„Въпреки че състезателните методи в „Златното руно“ са коренно различни от тези, на които учениците са свикнали, те много бързо успяха да се ориентират в обстановката и да покажат знанията си, коментират от ПМГ-Бургас. „В нашето училище се опитваме да изградим адаптивни умове, които да не се влияят от средата що се отнася до демонстриране на знания и умения. Това е една от тайните на успеха на възпитаниците на училището уверени са, че знаят и могат и не се притесняват да го показват“, споделят преподавателите, придружили учениците в Абхазия.

За разлика от познатите ни състезания, в „Златното руно“ най-важното не е верният отговор на задачата, а пътят, по който решаващият е стигнал до него. Затова решените задачи не носят автоматично точки, а трябва да бъдат изчерпателно аргументирани, поясняват още от ПМГ-Бургас.

Престижният руски математически форум „Златното руно“ се проведе за осми път и събра млади математици, привлекли вниманието на организаторите с изявите си в състезания и конкурси. Тази година в черноморския курорт се събраха 140 надарени деца, получили лични покани за участие, а ПМГ-Бургас се оказа единственото, поканено да се включи от името на България. То бе представено от 15 ученици от 6, 7 и 9 клас, които премериха сили с най-добрите математици на Русия в 6 състезателни дни.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X