Кариера

Бюрата по труда дават информация за ИKТ курсове по европроект

Computer World

Всички бюра по труда в страната се включват в кампанията eSkills for Jobs 2015-2016, и ще предоставят информация за актуални обучения и курсове в сферата на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), провеждани от водещи компании от сектора. Това става възможно благодарение на доброто партньорство между Агенцията по заетостта и Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) в рамките на инициативата на ЕК eSkills for Jobs, съобщиха от ИТ асоциацията на 13 юли. БАИТ е основен изпълнител на проекта за България.

В процеса на индивидуално консултиране служителите на бюрата по труда ще информират регистрираните безработни лица за възможностите за включване в ИКТ обучения, както и за свободните работни места в сектора. Целта е безработни млади хора с квалификация извън ИКТ сферата да могат да се преквалифицират и доквалифицират, като усъвършенстват електронните си умения и да имат по-голям шанс за намиране на работа. В момента сред регистрираните безработни попадат значителен дял младежи, завършили висшето си образование в хуманитарни специалности, за които няма налични работни места.

Преобладаващата част от курсовете и семинарите, които се предоставят, са безплатни, като някои от тях предвиждат и възможност за работа/стаж за най-добре представилите се. Част от обученията са предназначени за абсолютно начинаещи в ИКТ сферата, други изискват минимален набор от познания. Към момента списъкът включва образователни инициативи на 24 компании, като информацията се актуализира непрекъснато.

На платформата има и специална секция за свободни позиции в ИКТ сектора, която също се актуализира.

Кампанията eSkills for Jobs 2015-2016 се организира в отговор на нарастващото търсене на специалисти в областта на ИКТ, които в момента не са достатъчни, въпреки високото ниво на безработица в Европа. Инициативата се провежда едновременно в 21 европейски държави и има за цел да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на техните електронни умения, необходими за намирането на работа.

Към момента у нас „eSkills for Jobs 2015-2016“ обединява над 30 стейкхолдъри, сред които Президентството, МТСП, МОН, София Тех Парк, Представителството на EK в България, ICT Media, както и компании, които отделят ресурс за безплатни обучения и квалификации на младежи като Мусала Софт, Империя онлайн, SAP Labs България и др.

Сред посланиците на е-умения са вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, заместник-министърът на образованието Николай Денков, Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване и иновации на Президента на Републиката, евродепутатът Ева Паунова, Елена Маринова, президент на Мусала Софт и председател на Комисията по образование на БАИТ и Елица Панайотова, изпълнителен директор на София тех парк.

Илюстрация: автор - Sunflowerey, източник - ShutterStock, линк - http://www.shutterstock.com/pic-192258428/stock-vector-loading-skills-concept.html

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X