Кариера

eSkills for Jobs търси европейци с ИКТ умения с видео конкурс

Computer World

Видео конкурс, който ще отличи европейци с добри дигитални умения и отлична грамотност в сферата на ИКТ, стартира инициативата eSkills for Jobs 2015-2016. В рамките му ще се търсят успешни проекти и идеи, които са осъществени с помощта на технологиите. Организаторите очакват да се включат „мотивирани и талантливи млади хора, бизнес лидери, специалисти от ИКТ сектора, неправителствени организации, предприемачи, хора, които са променили професионалната си реализация с използването на ИКТ, както и такива, които търсят работа“.

Всеки кандидат трябва да запише видео на английски език с максимална продължителност 1:30 мин., в което да представи проекта си. Видеоклипът трябва да съдържа логото на инициативата eSkills for Jobs и да бъде поместен в собствения Youtube канал на кандидата.

Кандидатстването е отворено в следните 3 категории:

  • Digital Citizenship – за нея може да се кандидатства с авторска програма или приложение, което оказва позитивно влияние върху общността в социално или екологично отношение, или пък има конкретен ефект върху по-малка общност, като например училище, университет.

  • Digital Entrepreneurship ще търси успешни предприемачи, които ефективно използват ИКТ за развитие на стартъпи и бизнес и допринасят за ползи за крайните потребители.

  • Most Inspirational Career Campaigner разширява още обхватът на кандидатите – всеки, търсещ работа в ИКТ сферата, както и тези, които успешно е сменили професионалната си реализация с помощта на технологиите може да се включи с видеоклип. Работещи в сферата на комуникациите, журналисти, модни дизайнери, които се реализират успешно благодарение на дигиталната си грамотност, са добре дошли.

Крайният срок е 31 октомври 2015 г. Всеки кандидат може да подаде по 1 видеоклип за всяка категория, като проектите, изработени от няколко души, следва да оторизират само един от групата за участие. Всички видеоклипове, които отговарят на изискванията, ще бъдат поместени в официалния YouTube канал на eSkills for Jobs.

За всяка категория ще бъдат избрани по един победител и един подгласник, които ще бъдат наградени по време на конференцията на високо ниво в Люксембург. Разходите по пътуването и нощувките са за сметка на инициативата eSkills for Jobs.

Очаква се през август и сепември да бъдат отворени за кандидатстване още две категории  Young Digital Talent и Outstanding Use of ICT for Teaching.

Инициативата „eSkills for Jobs 2015-2016" се провежда едновременно в 21 европейски държави и има за цел да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на техните умения при използването на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), необходими за намирането на работа.

Подробности за кампанията, която в България се реализира от БАИТ, може да бъде открита тук – освен информация за всички инициативи и състезания, платформата предлага и специална секция за обучения в сферата на ИКТ, както и информация за актуални свободни работни места в ИКТ индустрията.

Към момента у нас „eSkills for Jobs 2015-2016“ обединява над 30 стейкхолдъри, сред които Президентството, МОН, София Тех Парк, Представителството на EK в България, ICT Media, както и компании, които отделят ресурс за безплатни обучения и квалификации на младежи като Мусала Софт, Империя онлайн, SAP Labs България и др.

Сред посланиците на е-умения са министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, зам. министърът на образованието Николай Денков, Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване и иновации на Президента на Републиката, евродепутатът Ева Паунова, и Елена Маринова, президент на Мусала Софт и Председател на Комисията по образование на БАИТ.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X