Кариера

Енчо Мишинев е победителят в конкурса по програмиране CodeIT

Computer World

Енчо Мишинев е победителят в конкурса по програмиране CodeIT, организиран от софтуерната компания „Мусала Софт“ за 15-а поредна година. Десетокласникът от Ямбол се класира на първото място с максималния брой точки на финала в 15-ти сезон на CodeIT. Той надмина тазгодишният гост-гуру в програмирането – Паскал Понс от Франция.

Лично президентът на Република България Росен Плевнелиев връчи наградата по време на церемония на 18 май. Сред финалистите имаше представители от Пловдив, Габрово, Русе, Ямбол, София, Шумен, Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Враца. Победителят в CodeIT се определя след проведен присъствен финален кръг, до който достигат 12-те най-добри състезатели през сезона.

Цялостно класиране на финалистите:

1. Енчо Мишинев, Ямбол

2. Тодор Бончев, София

3. Ивайло Странджев, София

4. Симеон Стойков, Ямбол

5. Иван Ганев, Шумен

6. Добрик Георгиев, Хасково

7. Александър Георгиев, София

8. Александър Георигев, Хасково

9. Веселин Георгиев, София

10. Антон Чернев, Шумен

11. Андрей Лалев, Велико Търново

"Вие говорите езика на бъдещето, езика на програмирането. Вие сте тези, които задават посоката, печелите награди и ние се гордеем с вас, защото позиционирате България сред най-добрите", заяви Президентът Росен Плевнелиев. Той благодари и на преподавателите, които дават нови хоризонти на младите и създават школи за обучение на световно ниво.

Енчо Мишинев е сред носителите на грамота „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ за 2014 г., която е сред отличията в рамките на конкурса за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България. Деветокласникът от МГ „Атанас Радев” в Ямбол се завърна със златен медал от международната олимпиада по информатика в Тайван през 2015 г. и е единственият български състезател успял да влезе сред топ 10 на най-добрите състезатели по информатика в света. Ямболският информатик е и най-малкият участник в отбора. Той спечели и сребърно отличие на Балканиадата по информатика миналата година.

Мишинев си тръгна със специалната награда – приключение от „Мусала Софт“, както и още много подаръци от партньорите на състезанието.

Втори в класирането е Тодор Бончев, който бе поздравен от зам. министър-председателя и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. На трето място в класирането е Ивайло Странджев, който бе отличен от проф. дтн. инж. Георги Михов, ректор на Техническия университет – София.

„Вие сте невероятен пример за подражание - много повече, отколкото можете да си представите. Не забравяйте да запалите за програмирането хората около вас“, каза Елена Маринова.

Официалната церемония по награждаване се проведе в Нов български университет. На нея присъстваха партньори на конкурса от неправителствени организации, ИТ асоциации, представители на бизнеса и образователни институции в България, както и Ксавие Лапер дьо Кабан - френският посланик в България и патрон на сезон 2014/2015.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X