Кариера

Проект Студентски практики оценен сред най-успешните по ОП РЧР

Computer World

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков оцени осъществяването на проект "Студентски практики" като една от най-успешните инициативи на МОН и всички висши училища в България с доказан резултат. В момента екипът на министерството прави качествен анализ на всички реализирани през предходния програмен период мерки в сферата на образованието и в този контекст на 12 май в Бургас бяха представени резултатите по "Студентски практики".

Припомняме, че проектът се изпълнява в партньорство с всичките 51 висши училища в България, създадени в съответствие със Закона за висшето образование. По него практическо обучение в реална работна среда трябва да преминат над 70 000 студенти.

Бюджетът на проект “Студентски практики” е 60 000 000 лева. След успешно приключила практика, оценена и потвърдена от ментор и наставник, студентът получава стипендия в размер от 480 лв. В информационната система на проекта има над 150 000 регистрирани потребители – студенти, юридически лица (работодатели), ментори, преподаватели, администрация на ВУ.

Кметът на община Бургас Димитър Николов специално се включи в срещата, за да поздрави студентите, работодателите и преподавателите за активното включване на град Бургас и областта в дейностите по проекта. "Убеден съм, че с общи усилия можем да изградим най-добрата връзка между образованието и пазара на труда. През последните две години към Бургас проявяват интерес компании от ИТ сектора, но за да разкрият нови работни места тук, са им необходими хора с повече практически умения. Вярвам, че с помощта на подобни инициативи ще преодолеем този дефицит на регионално ниво", каза Николов.

На срещата студенти, работодатели, преподаватели и ректорите на двете висши училища в Бургас - Университет “Проф. Асен Златаров” и Бургаския свободен университет, споделиха своите лични истории за начина, по който са се възползвали от многобройните възможности на проекта. В залата присъстваха студенти, които са започнали своята първа работа благодарение на включването си в студентска практика и работодатели, които са изпробвали уменията на десетки практиканти и са избрали най-добрите, за да им предоставят възможност за работа.

Някои постижения
по проект „Студентски практики“

Брой студенти, завършили практика (към 10 май 2015 г.) – 70 785;

Регистрирани работодатели - 15 683 (от тях над 5100 работодатели имат договор с поне едно висше училище);

Публикувани позиции за студентски практики – 172 583;

Брой приключили студенти - 70 785;

Общият брой на менторите по проекта е 9582, а общия брой на договорите между ментори и висши училища е над 15 000 договора;

Академичните наставници по проекта са 3449 души (интересът сред преподавателите за работа по проекта може да бъде по-висок);

По проекта във висшите училища работят над 800 души (администрация и преподаватели).

“За да бъде една студентска практика успешна, трябва ти и твоят преподавател да сте активни”, сподели опита си Васил Иванов, студент от Бургаския свободен университет, реализирал практиката си във фирма, която конструира дронове за различни дейности. В момента Васил работи във фирмата, реализира самостоятелни проекти и планира в бъдеще да обучава студенти в същото. Неговият академичен наставник по проекта доц. Камен Сейменлийски сподели, че най-важното условие за професионалния успех на студентите е техните преподаватели да общуват активно с работодателите и да правят всичко възможно за тяхното практическо обучение.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова сподели, че приключващата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" е най-ефективно реализираната оперативна програма за България в периода 2007-2013 г. с над 80% възстановени средства от ЕК към момента.

По време на дискусията заместник-министър Русинова представи най-новата инициатива на Министерството на труда и социалната политика "Посоката избираш ти, възможностите даваме ние", онлайн конкурс за заснемане на собствен 90-секунден любителски видеоклип за всеки ученик и студент над 15 годишна възраст. Предвидено е конкурсът да се проведе изцяло онлайн на специално създадена за целта Facebook страница. Темата на конкурса, както и на заснетите видео материали е насочена към активизиране на младежите. Основна цел е да се помогне на младите хора до 29 години, които не са завършили своето образование по различни причини, или които не са регистрирани в бюрата по труда, да открият своя шанс да се върнат в училище или да им бъде осигурено обучение и работа. Журито, което ще оцени клиповете включва активни млади хора като Александра Жекова, Скилър и Михаил Петров, както и публично утвърдени личности като директора на БНТ Вяра Анкова и писателя Захари Карабашлиев.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X