Кариера

ABB ще дава стипендии на студенти от ТУ-София

Владимир Владков

Владимир Владков

Месечни стипендии по 500 лв. за отлични студенти, които изпитват материални затруднения, ще дава всяка година шведския производител ABB чрез своята международна фондация „Юрген Дорман“. Това предвижда договора за партньорство с Техническия университет – София, подписан днес в столицата, като стипендианти могат да бъдат и студенти от филиала на ТУ в Пловдив.

Стипендиите ще бъдат отпускани за максимален срок от 5 години, а основните критерии ще бъдат базирани на качествата, потенциала и академичния успех на всеки от студентите. Процесът на подбор на стипендиантите ще се извършва съвместно с университета партньор, заяви Екехард Нойрайтер, регионален мениджър на АББ България, на официалното подписване с ТУ – София днес. От страна на университета споразумението бе подписано от ректора проф. Марин Христов.

Всяка година ще се избират общо по трима нови стипендианти, като първият подбор ще започне след приключване на зимния семестър 2014/2015 г. Могат да кандидатстват бакалаври от 1 и 2 курс, редовно обучение, от всички факултети на ТУ, включително тези от филиала в Пловдив. Стипендията от 500 лв. на месец ще покрива таксата за обучение, ежедневните разходи. Еднократно и извън тази сума избраните студенти ще получат финансиране и за покупка на компютър.


ABB ще дава стипендии на студенти от ТУ-София

© Владимир Владков, Computerworld.bg

ABB фондацията „Юрген Дорман“ за инженерно образование предоставя стипендии на студенти от целия свят с много добри академични постижения, както и на такива, които се нуждаят от финансова подкрепа, за да могат да продължат образованието си.

„Стартирахме тази инициатива през 2007 г., която доказва, че ABB инвестира дългосрочно в развитие на на-важния си капитал – хората. Вярваме в потенциала на младите хора и сме щастливи, че тази глобална инициатива на групата ABB вече ще подкрепя и българските студенти“, допълни Нойрайтер.

Компанията има над 2000 служители в България, като централата е в София, има офиси в още 5 града. Производствените бази на ABB в страната сa в Петрич (за продукти ниско напрежение), в Севлиево (за продукти високо напрежение и трансформатори) и в гр. Раковски (за продукти ниско и средно напрежение), каза Павел Кронч, HR мениджър на ABB за България, Румъния и Молдова. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори във Варна, както и с Общ център по счетоводство и човешки ресурси в гр. Раковски.

Това е първата инициатива на ABB България с фондацията, а Техническият университет е единственият университет в България, с който тя подписва споразумение за сътрудничество. Стипендиантите ще имат ментор от ABB, който ще следи тяхното академично и професионално развитие. Освен това те ще имат възможността да присъстват на международна среща на стипендиантите на ABB в Швейцария, която се провежда на всеки две години.

През ноември и декември тази година, както и през март 2015 г. в ТУ София и филиала в Пловдив ще бъдат организирани презентации за студентите, които детайлно да ги запознаят с критериите за кандидатстване, обяви ректорът на ТУ София проф. Марин Христов. Информация за тях ще бъде налична на уебсайта на ТУ София и на сайта на ABB.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X