Кариера

България е една от 5те държави в Европа с Intel Galileo проект

Computer World

Ралука Олтеан е Program Manager Maker Community Europe в Intel Corporation. Тя отговаря  за присъствието на Intel на Maker Fairs и сред общността на създателите в Европа чрез промотиране на нови технологии и проекти. В допълнение, тя е част от екипа, който е отговорен за състезанието на Intel „Make It Wearable” в Европа, което е глобален конкурс, чиято цел е да открие следващото голямо „нещо” при носимите технологии. Ралука Олтеан отговаря също за корпоративните комуникации и социалните иновации в Intel.

Тя има опит в сферата на корпоративната отговорност, в комбинация с нови технологии и иновации. Завършила е Виенския университет по икономика и бизнес.

В края на месец септември т.г., водещата компания в областта на компютърните иновации Intel съобщи, че започва прилагането на Open-Source Galileo платки в България. Като първа стъпка от пилотния проект, десетки български гимназисти от разнообразни училища вече започнаха да разработват проекти, базирани на Intel Galileo Board – микроконтролер платка, базирана на процесор Intel Quark SoC X1000. Проектът е част от програмата на Intel Galileo за основното и средното образование. Разговаряме с Ралука Олтеан относно бъдещето на проекта в България.

Какво предвижда Intel Galileo проектът за българското образование? На какво ще научи проектът гимназистите?

Нека първо обясня, че Intel Galileo е първата платка, базирана на Intel архитектура, проектирана да бъде хардуерно и софтуерно съвместима с разширителни платки проектирани за платформата Arduino Uno R3, уточниха от компанията. Устройството е проектирано специално за творци, ученици, преподаватели и любители на „направи-си-сам“ електроника.. Тази платформа предоставя леснотата на разработките с Intel архитектура, чрез поддръжка за Microsoft Windows*, Mac OS*, и Linux* host операционни системи. Тя също предоставя простотата на Arduino интегрирана среда за разработки (IDE) софтуер.

Като лидер в технологиите и иновациите Intel се е ангажирала да насърчава иновациите и да подкрепя развитието на образованието в световен мащаб. Пилотният проект в България е част от пилотна програма за основното и средното образование, която в момента се провежда в няколко училища в Европа. Целта й е да насърчава изобретателността и иновациите с технологии на Intel. Учениците ще имат възможност лично да изследват възможностите на Open-Source платките и да работят по развитието на свои собствени технологични решения, например за Интернета на нещата. Open source хардуерът е по-лесен за разширяване и изграждане на интерфейси с друг хардуер и софтуер, като това намалява бариерите за навлизане в изграждането, или персонализирането на нови продукти, базирани на Intel архитектура. Целта на образователната инициатива е да предостави мощността на технологиите на Intel в ръцете на възможно най-много обучители и ученици.

Колко ученици и колко училища ще обхване проектът в България?

По отношение на България, на този етап е твърде рано да споделим точен брой, тъй като учители и гимназисти продължават да се регистрират с проектни идеи. Това, което мога да ви кажа е, че инициативата е отворена за всички български средни училища, но нашите очаквания са, че мнозинството от учениците ще бъдат от гимназии по природни науки и математика. Броят на училищата ще зависи от броя на кандидатите.

В България, освен Galileo семинара, работата с Open-Source Galileo Boards ще бъде ли застъпена по-широко в часовете на учениците или в извънкласни дейности?

Ние се надяваме да стимулираме по-широкото присъствие на хардуерни технологии в специализирани гимназии, за да насърчим изобретателността и иновациите сред гимназистите, които имат интереси в сферата на науките, технологиите, инженерството и математиката. Това ще зависи от разнообразни фактори, сред които какъв тип сътрудничество ще бъде развито между училищата и доставчиците на хардуер; наличието на образователни ресурси. България е сред първите страни, които започнаха да разработват гимназиални образователни ресурси за Intel Galileo. Друг фактор е склонността за участие от заинтересованите страни.

Надяваме се, че случаят ще бъде такъв и училищата ще могат да обучават своите ученици в работата си в развитието на нови вълнуващи проекти в сферата на open source. Ние насърчаваме общността на младите създатели да продължават с научните проекти, в които учениците проектират, изграждат и поправят. Създаването е отворено и достъпно за всички, и по този начин разширява привлекателността на науките, технологиите, инженерството и математиката (STEM) дисциплините. Създаването насърчава решаването на проблеми, сътрудничеството и критичното мислене – умения за 21ви век, които силно се изискват от днешните служители. Създаването е образование от реалния свят.

Ще се използват ли Intel Galileo платките само в гимназиите, или ще покриват също и висшето образование?

През октомври 2013 Intel обяви мащабно дарение от 50 000 Intel Galileo платки за университети в световен мащаб и в момента e на половината на процеса за постигане на своята цел. България също е част от това дарение.

Програмата за основното и средното образование се провежда като надграждане и пилотна програма, с която ние разширяваме своя обхват към основните и средните училища.

По програмата Intel Galileo има пилотни проекти в няколко училища в Европа. Правилно ли разбирам, че България също е включена чрез семинара, или ще има и допълнителни дейности в България?

България е една от страните в Европа, в която се провеждат пилотни проекти за средното образование. Една от предвидените дейности беше летният Galileo семинар. Допълнително, гимназисти, които подготвят най-добрите проектни идеи ще получат Galileo платки, така че да могат да разработят свои собствени технологични решения.

Има и допълнителна инициатива, която се надяваме да инструктира учениците в сфери като леката криптография, RFID комуникациите и сигурността като цяло. Инициативата е още в процес на разработка и ще представлява семинар за талантливи ученици. Надяваме се да започнем да я прилагаме преди края на годината.

Кои са другите държави в Европа, в които има пилотни проекти с Galileo платки и има ли разлика между проектите в различните страни?

Италия, Полша, Словения и Румъния. Проектите се различават в отделните страни. Училищата имат свободата да кандидатстват с проекти, които са фокусирани върху различни теми като роботика, Интернета на нещата и други типове свързаност. Още повече, проектите са адаптирани за различните класове, независимо дали става дума за час по науки, програмиране, биология и т.н.

Какво предвиждат за България плановете на Intel за тази програма?

Intel се фокусира върху това да помага на създателите от всички възрасти да създават. Хората създават проекти за автоматизиране на домакинско оборудване, за роботи в реален размер, изграждат свои собствени системи за сигнализиране при кражби, или дори изобретяват комплекти за социалните медии. Появата на технологии като 3-D принтери и лесни за използване комлекти по електроника за „Направи си сам“, дават на хората евтините инструменти, от които се нуждаят, за да правят изобретения, които са ограничени само от тяхното въображение.

Много от днешните създатели се нуждаят от компютърната мощност, която да направи техните идеи възможни за реализиране. Обявена през 2013 година на Rome Maker Faire, Intel® Galileo платката за разработки намалява бариерите за навлизане за иноваторите, които имат чудесни идеи, но може да нямат задълбочен опит с хардуерните технологии за разработки. За България, ние ще продължим да се фокусираме върху разширяването на нашата програма както за висшето, така и за основното и средното образование, като даваме възможност на ученици от всички възрасти да комбинират своите идеи, изобретателност и иновации.

Въпросите зададе Констанца Григорова

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X