Кариера

Автомобилният сектор също страда от глад за квалифицирани хора

Computer World

Констанца Григорова

Първото издание на международната конференция по управление на човешките ресурси в автомобилната и технологична индустрия в България организира Automotive Cluster Bulgaria („Аутомотив Клъстер България“). Конференцията се проведе на 30 септември и 1 октомври 2014 г. в столицата.

„Създадохме Automotive Cluster Bulgaria преди 2 години. Една от основните ни дейности е фокусната група по човешките ресурси, защото именно тази тема е един от най-големите проблеми на членовете на клъстера – наемане, обучение и всички процеси, свързани с управлението на хора. Така се зароди идеята да организираме това събитие, за да представим добри практики от водещите компании, които са ориентирани към технологиите в България. Автомобилната индустрия сама по себе си е носител на новите технологии, затова решихме, че събитието ще бъде чудесна платформа, чрез която да съберем всички тези хора, и която ще свърже представители на университетите и София Тех Парк“, заяви за в. Computerworld д-р Тил В. Трукенмюлер, председател на Automotive Cluster Bulgaria. Той не отхвърли възможността конференцията да се превърне в ежегодно събитие.

Ваня Кастрева, заместник-министърът на образованието и науката и д-р Тил В. Трукенмюлер, председател на Automotive Cluster Bulgaria. Снимка: МОН

„Не искаме да правим поредната ЧР конференция, защото в държавата се организират достатъчно такива събития. Замисълът ни беше да това мероприятие да се открои, така например ние сме поканили само водещи компании от автомобилния и технологичния сектор, конференцията се провежда изцяло на английски език. Нямахме за цел да поканим колкото се може повече посетители, защото задачата, която си поставихме, беше да съберем на едно място точните хора“, допълни Трукенмюлер.

Най-голямото предизвикателство пред сектора е откриването на висококвалифицирани хора. Има много българи специалисти, но голяма част от тях живеят в чужбина. Именно затова ние инициирахме програма за връщането на българските таланти обратно в родината им, разкри председателят на Automotive Cluster Bulgaria.

„През следващите години един от основните показатели за качество и рейтинг в образованието ще бъде професионалната реализация на пазара на труда на младите хора, получили образование и придобили професионална квалификация в университетите и професионалните гимназии“, подчерта заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева при откриването на конференцията. Тя припомни за приетите промени в Закона за професионалното образование и обучение, с които по думите й Министерството на образованието и науката полага усилия за създаване на условия за въвеждане на обучение чрез работа или така нареченото дуално обучение, което да повиши съответствието на професионалното обучение с настоящите и бъдещите нужди на бизнеса в страната.

Участниците в конференцията се запознаха с успешните практики и подходи на компании като Sumitomo Electric Bordnetze, ABB, Konica Minolta, Liebherr-Hausgeräte Marica, KPMG in Bulgaria, Lufthansa Technik, FESTO Production, Melexis, SMC, Haycad Infotech и др. по отношение на стратегиите по подбор на кадри (с основен фокус върху привличането на инженерни кадри), политиките за поддържане и повишаване удовлетвореността на служителите, системите за обучение на служителите и управлението на техния потенциал. Конференцията има за цел да бъде професионална платформа за осъществяване на ценни контакти и разширяване на професионалната експертиза чрез обмен на знания и опит.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X