Кариера

Хиляди професионалисти - обучени в HP Education Center за 5 г.

Computer World

На 02 юли 2014 г. Обучителният център на Хюлет-Пакард България (HP) в София - HP Education Center, отбеляза петия си рожден ден.

Центърът е открит през 2009 г. като значима част от операцията на HP в България. Локиран в Бизнес център „Камбаните“, понастоящем той се явява най-големият обучителен център на HP на Балканите и един от най-популярните в Югоизточна Европа. Част е от веригата обучителни центрове на HP в целия свят, чието съществуване датира отпреди 32 г.

Центърът разполага с иновативно проектирани зали за технически обучения, зала за бизнес умения (soft skills), както и демонстрационно помещение, където обучаемите имат възможност да се докоснат до най-актуалните продукти на компанията и да ги тестват. По време на почивките, учащите се могат да обменят ценен опит и информация в модерно обзаведените кътове за отдих.

HP Education Center е класиран сред водещите 20 компании в света за ИТ обучения за 2013 г. в най-актуалната класация на TrainingIndustry.com.

Относно успехите за изминалите 5 години и бъдещите планове за развитие на HP Education Center разговаряме с мениджъра на учебния център в България Мая Христова.

Мая ХристоваГ-жо Христова, кои са най-големите постижения на обучителния център на Хюлет-Пакард в България (HP Education Center) за изминалите пет години?

Със стартиране на дейността си в България HP Education презентира на своите клиенти едно разнообразно портфолио, с гарантирано качество и оригинален произход на учебните материали, поднесено от висококвалифицирани лектори по съответните дисциплини. Освен чисто техническите обучения върху съществуващите в почти всеки Data center продукти на HP, Linux, UNIX, Microsoft, VMWare, HP обогати възможностите за обучение на своите клиенти с пълната гама от курсове по Project Management, Business Analysis, ITIL и Soft Skills.

Няколко хиляди души са обучени в залите на HP Education Center в София за последните 5 г. Сред тях има служители от топ клиентите на компанията в България и региона, както и служители на HP, които е нужно да съблюдават най-високите стандарти в работата си, както в технологичен, така и в бизнес аспект.

Значителният брой служители (включително и мениджъри) от българските компании, преминали обучение при нас през последните 5 години, дава основание да смятаме, че сме полезни и има какво ново да предложим на клиентите си, за да ги развиваме и да бъдат в крак с новите нужди за ефективното управление на бизнеса и работните процеси.

За ефективното и атрактивно представяне на знанията, компанията използва знания и умения (know-how) на доказали се професионалисти с опит по международни проекти, като мнозинството от тях работи в България. Стимулирането на българските лектори да упражняват и подобряват знанията си чрез програмите „Train the trainer” е част от политиката на компанията за промотиране на локалния талант и качество. Независимо от това, когато клиентите са от друга държава или регион, HP Education предоставя възможността курсовете и помагалата да бъдат на английски или трети език.

С цел да подчертае сериозното си отношение към динамиката на съвременния бизнес, HP Education заедно с няколко партньорски фирми предлага богата селекция от портфолиа. Най-актуалните сред тях са: TOGAF, Kepner & Tregoe и Franklin Covey.

Бихте ли разказали повече за най-новите обучения, които все още звучат екзотично за българския пазар - TOGAF, Kepner & Tregoe и Franklin Covey?

TOGAF е най-популярната в модерния свят рамка включваща планиране, дизайн и управление на архитектурата в организацията. Методологията обхваща архитектура на всички нива, започвайки с организационна архитектура и анализ на нуждите, приложна и архитектура на данните и инфраструктурата. Все повече големи организации изправени пред хаоса на стотици приложения, изградени без подредена визия и планиране се обръщат към TOGAF, с цел решаване на основополагащите задачи в тези организации. TOGAF курсовете са на две нива: TOGAF Foundation и TOGAF Certified, подготвящи кандидатите за съответните сертификации.

Kepner&Tregoe и по-конкретно курсът “Problem Solving and Decision Making” е уникална комбинация от знания както за технически лица, инженери, така и за ръководители на отдели от всякакви браншове, които ежедневно се сблъскват със сложни казуси, изискващи бърза и компетентна реакция. Този метод е доказал ефективността си и се използва от стотици компании за идентификация и справяне с проблемни ситуации. В резултат компаниите успяват да спестят милиарди, решавайки критични проблеми с производството и бизнес процесите си. Като пример, методът се използва и от NASA за решаване на кризисни ситуации при полети в космоса. Обрисуваната техника дава нови възможности на съвременните мениджъри да взимат най-добрите решения в натовареното си ежедневие. Любопитен е фактът, че през последните месеци значително се е увеличил броят на организациите, които изпращат управленските си екипи на специализирани сесии, насочени в областта на “decision making-a”. В отговор на тази нужда се явява и методологията на Кеpner&Tregoe.

Oт своя страна, чрез знанията предадени на база портфолиото на Franklin Covey, организациите получават възможност да засилят уменията си в области като лидерство, ефективност и производителност, бизнес/продажбени умения и мениджърски умения. Преподава се на база реални казуси и ситуации, както и поведенчески модели с цел да бъдат избягвани критични грешки и липса на мотивация у управленците и техните екипи.

Петият рожден ден е хубава възможност за преосмисляне на постигнатото и начертаване на нов път за предстоящия период.

Въпросите зададе Констанца Григорова

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X