Кариера

Стотици учители участваха в конференция за ИТ в образованието

Computer World

Констанца Григорова

Конференция за информационни технологии в образованието се проведе на 9 септември в Аулата на Софийски университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. Организатори на събитието бяха „Нимеро“ ООД (Nimero) - фирмата, която развива и разпространява продукта „Енвижън“ (Envision), „Джъмпидо“ ООД (Jumpido) и Факултетът по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет. Четвъртото издание на форума се състоя с ексклузивното партньорство на Microsoft България и подкрепата на сдружение „За ново образование“.

„Идеята на конференцията е да покажем, че в българското образование се използват съвременните технологии; те все по-масово навлизат. Всяка година събираме все повече посетители, като за 2014 г. имахме регистрирани над 350 учители от цялата страна. Високият интерес към конференцията е доказателство за това, че българските учители търсят иновациите. Тази година сред темите на събитието са новости като учене с движение, участие на учениците и др. Идеята ни е да съберем на едно място учителите, които искат да направят тази промяна, да покажат, че децата търсят технологиите, а ние сме тук, за да помогнем“, заяви един от авторите на Envision и Jumpido и управител на фирма Jumpido – Кирил Русев.

Доц. д-р Николай Цанев, заместник-декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика към СУ

„С фирма „Нимеро“ сме дългогодишни партньори и много успешно си партнираме най-вече по отношение на педагогическата работа. Те предоставят компютърната страна – програмирането, докато ние осигуряваме педагогическия дизайн. В резултат на това се получава много добро сътрудничество и успешен екип – има мениджър, специалисти, педагози, компютърни специалисти, водещи учители от цялата страна, които прилагат и установяват на практика приложимостта и ефекта от работата с българският образователен продукт Envision“, коментира доц. д-р Николай Цанев, заместник-декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика към СУ. Учебната програма на университета по дисциплината „Методика на обучение по ИТ“ включва и подготовка със съвременни образователни програми, включително Envision.

Милена Дамянова, бивш зам.-министър на образованието в 87-то правителство на България, която понастоящем е водач на избирателната листа на политическа партия ГЕРБ в Силистра


Стотици учители участваха в конференция за ИТ в образованието

© Computer World, Computerworld.bg

Милена Дамянова, бивш зам.-министър на образованието в 87-то правителство на България, която понастоящем е водач на избирателната листа на политическа партия ГЕРБ в Силистра, заяви, че инвестициите в образованието са изключително важни, защото те помагат за създаването на благоприятна цялостна среда за обучение и качество - по-високо заплащане на учителите, актуални учебни програми, практически умения за учениците. Тя подчерта и че информационните и комуникационни технологии дават изключително много възможности.

Във фокуса на вниманието беше българският образователен продукт "Енвижън" (Envision) - софтуерен продукт, създаден с цел да превърне всички ученици от пасивни наблюдатели в активни участници в часа. Той повишава концентрацията и желанието им за работа и помага за по-доброто усвояване на учебния материал. Софтуерната система, създадена да улесни учителите при тяхната работа и стремяща се към разрешаването на двата основни проблема в началното образование, а именно недостига на ресурси, които могат да бъдат отделени за оборудване на класните стаи и липсата на интерес към науката у децата. Продуктът е разделен на презентационна и административна част.

„Envision вече за пета учебна година ще се използва в българските класни стаи. Той е достигнал до над 15%, или общо 376 училища и 25 000 ученици в цяла България, като се работи на абонаментен принцип. До момента училищата подновяват абонамента си всяка година, което на нас ни показва, че те искат да работят с този продукт“, каза Русев.

Ивайло Ненков, управител на Нимеро


Стотици учители участваха в конференция за ИТ в образованието

© Computer World, Computerworld.bg

През учебната 2014/2015 г. създателите на софтуерния продукт се надяват той да влезе и в класните стаи в столицата на Великобритания – Лондон, разкри Ивайло Ненков, управител на Нимеро. От тази година Envision има нови регионални представители за три области – Стара Загора, Плевен и Хасково.

През новата учебна година системата има множество подобрения, като например задълбочаване на анализите за резултатите на учениците, нови уроци в различните класове и др. Увеличен е и екипът от специалисти по обучения и открити уроци, съобщи Ненков.

Jumpido е средство за обучение, подходящо за деца в начален етап (I – IV клас). Прилагайки устройството на Microsoft за засичане на движения - Kinect за Windows, учениците трябва да използват телата си, за да решат задачите.

„Миналата година Jumpido спечели инвестиция от фонда за рискови капитали LauncHUB и за една година компанията успя да достигне до 10 чужди пазара. Тя спечели състезанието на Forbes за най-добра стартираща фирма в България, както и някои големи международни награди. Образователната платформа Jumpido ангажира физически децата в класната стая – те скачат, ритат, играят, което им харесва, а същевременно решават задачи и повишават знанията си по математика“, обясни Русев.

На конференцията, посветена на иновативните решения за интегриране на ИТ в българското образование представители на бизнеса, науката и образованието ще изложат своите виждания. Представени бяха най-новите решения от областта на ИТ в образованието, както и добри примери и практики от класните стаи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X