Кариера

Българин - първенец в Балканиадата по информатика

Computer World

Българският отбор спечели първото място в 22-рото издание на Балканиадата по информатика, която се проведе в турската столица Анкара от 10 до 17 август. Родните състезатели се пребориха за един златен и два сребърни медала.

Христо Венев от София си завоюва абсолютното първо място в класирането, водейки с 65 точки втория в листата. Енчо Мишинев от Ямбол и Кристиан Цъклев от София взеха сребърни отличия. Четвъртият ни участник от отбора е Андрей Лалев от Велико Търново. Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Младен Манев.

Подредба в крайното класиране на Балканиадата по информатика

На общото събрание по време на балканиадата беше приета кандидатурата на България за домакинство през 2015 г. Това ще бъде четвъртото домакинство за България, след състезания във Варна, Пловдив и Шумен.

По време на състезанието се решават задачи от алгоритмичен характер, подобно на задачите от Международната олимпиада по информатика, и изискват от състезателите създаване на компютърни програми, реализиращи правилни и ефективни алгоритми в рамките на 5 часа.

Състезанието се провежда всяка година в различна държава от Балканския полуостров и всички задачи за състезанието се подготвят от научен комитет на страната домакин. Участници са националите отбори на балканските страни, като се допуска и участие на други поканени отбори. Националният отбор на всяка страна се съставя от участници, показали най-добри резултати на националните състезания за страната. Традиционно участват около 10 държави, всяка с отбор, съставен от 4 състезатели и двама ръководители.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X