Кариера

Vivacom Fund дава 2 млн. за социални проекти през 2014

Владимир Владков

Владимир Владков

Образователни инициативи, културни и спортни събития, подкрепа на талантливи млади българи са във фокуса на новите проекти на Vivacom, включени в стратегията на компанията за корпоративна социална отговорност през 2014 г. Всички проекти ще бъдат финансирани от оператора чрез специалния VIVACOM Fund, който през 2014 г. ще разполага с 2 млн. лв., стана ясно от представянето на инициативата от главния изпълнителен директор на компанията Атанас Добрев.

В областта на образователните инициативи съвместно с Института по математика и информатика към БАН и Съюза на математиците в България Vivacom ще осъществи пилотен проект за иновативно преподаване на математика и информатика в училищата чрез онлайн платформата VIVA Cognita. Тя предоставя безплатен достъп на всички ученици в страната, а целта й е да насочи интереса на децата към точните науки и да помогне в усвояването им с помощта на компютрите и новите технологии. Предвиждат се и разнообразни състезания и конкурси. Платформата VIVA Cognita ще стимулира и учителите да използват иновативни методи за преподаване и да развиват извънкласните форми на обучение.

„Идеята е да се използват новите технологии, за да се направи една уеб платформа, в която да си дават среща всички онези, които се интересуват от математика, информатика и ИТ, в бъдеще ще развиваме и други природни науки, заяви професор Юлиян Ревалски, директор на Институт по математика и информатика – БАН. - От дългогодишния си опит установихме, че хората имат нужда да се срещат, не само учениците, а и учителите да имат достъп до онова, което правят другите, какво са постигнали. Това е среда, която да обхване колкото се може повече млади хора, именно защото се е загубила онази широка основа на пирамидата, от която учениците израстват по естествен начин. За да бъде обществото добре, не му стигат само няколко изявени личности, които да печелят награди," добави той.

„Много хора смятат, че основната притегателна сила за повече инвестиции е евтината работна ръка, коментира академик Петър Кендеров, председател на Съюза на математиците в България. - Това беше така, особено за някои производства. Само че производства с евтина работна ръка не са свързани с високите технологии и не носят висока печалба. Затова днес инвестициите се насочат към места, където работната сила е поносима скъпа и равнището на квалификация е достатъчно високо, защото тогава могат да се развиват икономически дейност с по-висока принадена стойност."

Това, че наши ученици печелят състезания по света, не означава, че българската образователна система е добра. А тя не е добра, защото технологиите изпревариха образователния процес. Малките деца отдавна работят с таблети и смартфони, подложени са огромни информационни въздействия, а като влязат в училище, им предлагаме да седнат на чина и само да слушат какво приказва учителят. Този начин на комуникация вече е забравен от тях, каза Кендеров. - Те не могат да си представят, че ще са само пасивни възприематели на информация и от тях да се очаква само да я възпроизведат. Децата трябва не да възпроизвеждат факти, а да обясняват връзката между тях. Това е основният недостатък на сегашната ни образователна система. Математиката е един от инструментите, които помагат да се разбере как функционира светът и това една от целите на проекта с Vivacom."

Освен образователни инициативи, операторът реализира и редица благотворителни каузи, като най-успешната е Операция „Жълти стотинки" в полза на изоставени деца, настанени в домове за временно отглеждане от семеен тип. През 2014 г.компанията ще проведе своята дарителска инициатива в подкрепа на защитените жилища на Фондация за социална промяна и включване. Жилищата са създадени с цел да осигурят временен подслон на младежи, навършили 18 години и напуснали домовете за сираци. В тях младите хора придобиват социални умения и подкрепа в намирането на работа.

Тази година Vivacom ще обърне по-сериозно внимание и на спорта. Компанията е генерален спонсор на Европейското първенство по спортна гимнастика, което се провежда за първи път в нашата страна. „Състезанието ще даде възможност на младите ни спортисти да покажат таланта си пред света и ще допринесе за популяризиране и развитие на спортната гимнастика в България", заяви световният шампион Йордан Йовчев. Шампионатът ще се проведе от 12 до 25 май в зала "Арена Армеец" в София, а участие ще вземат 640 състезатели от 39 държави. Първите два дни, когато са квалификациите при мъжете и при жените, входът ще е свободен, а за финалите билетите ще са по 5 лева.

Друга област, в която VIVACOM инвестира, е културата. Телекомът развива своя проект VIVACOM Art Hall, където в момента в пространството за съвременно изкуство и култура в Телефонната палата могат да бъдат разгледани произведенията на американския фотограф Бен Ритър.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X