Кариера

За инженерната кариера в България

Computer World

Констанца Григорова


Страст. Не съвсем обичайна дума, когато говорим за наука и технологии, при които водещи са здравият разум и изкуственият интелект.

Това обаче според мен беше обединяващата дума за събитието „Аз, инженерът“, което се състоя на 5 март в „Интер Експо Център“ и представи по увлекателен начин инженерната кариера като възможност за реализация в България на ученици и студенти и роботиката като занимание без възрастови и полови ограничения. Положителният емоционален заряд изпълваше въздуха, излъчван както от посетителите, лекторите и изложителите, така от организаторите.

Първото по рода си целодневно събитие „Аз, инженерът“ се организира от Фондация "Wishbox – Мечти в действие" и изложбен комплекс Интер Експо Център – София.

„Производството е основен фактор, за да функционира икономиката на една държава. Единствено производството създава продукт, който преминава през времето, може да повиши значително брутния вътрешен продукт и може да създаде много работни места. В България съществуват много интересни производства и беше много важно да ги покажем и да разкажем за тях. Допълнително, думата „инженер“* у нас има много остаряло звучене“, коментира Олга Василевска, мениджър проект във Фондация „Wishbox“.

В препълнена с будни младежи зала, в 18 лекции и презентации водещи мениджъри, млади предприемачи и изобретатели представиха личния си опит и дадоха съвети на младите специалисти, студенти и гимназисти за тайната на успешната им реализация като инженери. 21 щанда-работилници на компании и организации бяха подготвили конкретни задачи и специални казуси за решаване и показваха нагледно насоки от своята дейност на посетителите, за да потопят младите в реалната работна атмосфера на инженерната професия.

Теодора Зарева, управител на Фондация Wishbox. Снимка: Констанца Григорова


За инженерната кариера в България

© Computer World, Computerworld.bg

„Получи се страхотна синергия между нас и съорганизаторите ни от „Интер Експо Център“, защото те имат дългогодишен опит в това да са домакини на едни от най-големите компании в България, а ние внесохме младежката перспектива, обясни Теодора Зарева, управител на Фондация „Wishbox“ - По този начин се роди събитието, което е първо по рода си и като формат, защото младите искат динамика и разнообразие – не е просто кариерен форум, конференция, или изложение, а комбинация от всички тези неща, за да може по най-ефективният и запомнящ се начин да изпратим нашите послания. В дългосрочен план, целта ни е да събудим диалога в медиите, в обществото и сред младите по въпроси като „какъв искам да бъда“, „защо да следвам една специалност вместо друга - например, да съм инженер, вместо икономист“,„защо да правя стажове още от училище“, „как да се запозная с бизнеса, с професионалисти, с ментори”, “къде да търся възможности, които да ме обогатят и да ме подготвят за професионалния свят“. Този диалог трябва да се случва по начин, който е достъпен за младите, и на език, който е разбираем за тях.“

Според Зарева, поне 600 души са посетили младежкия форум, а за събитието са се регистрирали 713 души, сред тях с най-голям дял са студентите (341), следва групата на учениците (140) и на младите професионалисти (108). „Подозирахме, че ще има висок интерес към темата, но събитието го валидира. Имаше повече желаещи фирми, отколкото можеха да се включат, защото площта е ограничена; залата, в която се провеждаха лекциите, също беше пълна. Вече знаем, че тези теми могат да бъдат представени по интересен начин и да запалят младите. Това е важно, защото успехът на първото издание отваря вратите и за други подобни събития, може би и в други професионални сфери, а младите в България имат нужда да чуят и да разберат на къде се развива света, какво търси бизнесът, какво означава да работят в дадена компания и да получат насоки за професионалното си развитие“, категорична е Зарева. По думите й, има всички предпоставки за разширяване и обогатяване на събитието през 2015 г.

Сред участниците в „Аз, инженерът“ бяха GLOBUL, VMWare, Henkel, Aiger, Euromarket Group, Chaos Group, Special Events Group, София Тех Парк, Телерик, Space Challenges, Walltopia и др.

Част от новата инициатива беше и националното състезание по роботика, организирано от Робо Лига и "Интер Експо Център". Общият награден фонд беше 2000 лв., осигурен от „Интер Експо Център“. Отличените на първо място в категория получиха 300 лв., на второ място – 200 лв. и на трето – 100 лв., а “Freestyle” категорията беше с награда 200 лв.

Ирена Варакаджиев от отдел Маркетинг и реклама на Интер Експо Център. Снимка: Констанца Григорова


За инженерната кариера в България

© Computer World, Computerworld.bg

„Идеята за състезанието по роботика възникна още миналата година, когато организирахме индустриалните изложби MachTech & Metal, IFAM, Plast и Intronika. Искахме да разчупим бизнеса и да влеем свежа кръв в тези индустрии. Клубовете по роботика по принцип са много отворени към такъв тип инициативи и приеха идеята присърце.

Тази година решихме състезанието да се проведе в рамките на „Аз инженерът“, понеже двете събития много се допълват. Целта е една - да срещнем бизнеса с младите специалисти, студенти и гимназисти и да им покажем, че наука и иновации се случват и тук и възможностите за реализация в България са много. От друга страна искаме да покажем, че в България има много млади красиви умове, които са отдадени на науката, въпреки затруднените условия, в които творят.

Интересът към състезанието беше много голям и присъствието на огромния брой посетители го доказа. В него се включиха 82 участника, които бяха от 5-6 годишни до хора в зряла възраст от цялата страна – София, Варна, Габрово, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Правец и др.

За догодина плановете са състезанието да е много по-мащабно, разказа Ирена Варакаджиев от отдел „Маркетинг и реклама“ на „Интер Експо Център“.

По време на състезанията роботостроителите представиха произведенията си в три категории: “Следене на линия”, “Излизане от 3D лабиринт” и “Мини Сумо”. Своеобразният “Freestyle” беше в специално отделена зона на индустриалните изложения MachTech & Metal, IFAM и Intronika, където създателите на роботи получиха отзиви за своите постижения. От 5 до 7 март 2014 г. изложенията представиха нововъведения в машиностроенето и инструменталната екипировка, в автоматиката, роботиката и мехатрониката, и в сектора на професионалната и промишлената електроника и компоненти.

Победители в състезанието по роботика:

Категория 1 - Freestyle

1-во място - OpenRC NMM - ТУ Габрово

Категория 2 - Излизане от 3D лабиринт

1-во място - Албена - ТУ София (1 мин, 0 сек, 46 десети)

2-ро място - А дано, ама надали - ТУ София (2:05:34)

3-то място - RED e-puck one - ТУ Пловдив (3:18:58)

Категория 3 - Следене на линия

1-во място - БатМобил - ТУ Варна (1:00:75)

2-ро място - Фернандо - ТУ Варна (1:00:96)

3-то място - RED 3pi - ТУ Пловдив (1:01:16)

Категория 4 - Мини Сумо

1-во място - Ernesto - ТУЕС

2-ро място - # Hashtag - ТУ София

3-то място - Котоошу - ТУ Варна


* Уикиречник: Инженерът е специалист с висше техническо образование по приложни науки, който решава конструктивни и технологични проблеми, както и такива по монтажа, експлоатацията и обслужването на машини и съоръжения, транспортни средства, хидротехнически съоръжения, строителство и други.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X