Кариера

5000 деца ще учат по системата JUMP MATH през 2014-2015 г.

Computer World

Над 200 учители ще обучават повече от 5000 деца на математика по системата JUMP MATH през предстоящата учебна година, съобщиха от “Институт за прогресивно образование” (ИПО). JUMP MATH представлява иновативен метод за обучение, който увеличава значително степента на разбиране на материала от учениците и при това им помага наистина да харесат математиката, уточниха от ИПО.

Броят на учениците по системата JUMP MATH ще се увеличи с близо 200% спрямо настоящата година, благодарение на Фондация „Америка за България“, която отпусна тригодишен грант в размер на 1,3 млн. лв. Средствата ще помогнат повече училища да прилагат новата методика, а над 1100 учители ще преминат обучение за поддържане и повишаване на професионалната си квалификация за целия период. В своята работа те ще бъдат подпомогнати от учебни помагала, както и от система от професионални консултации, видеоуроци, Интернет - базирани обучения и инструменти за оценка на постиженията на учениците.

“Всички деца могат да бъдат успешни по математика и резултатите от тестовете го доказват. Най-важното е, че освен разбиране на материала в дълбочина, децата учат с ентусиазъм и радост, придобиват увереност и вътрешна мотивация за развитие”, обясни Явор Джонев, председател на “Институт за прогресивно образование”.

Методиката се прилага вече четвърта година, а стремежът на ИПО е до септември 2014 г. да бъдат обхванати над 300 учители от страната и поне 200 от тях да започнат да я прилагат веднага в работата си с 5000 деца.

JUMP MATH е разработена от Джон Майтън, математик от Университета на Торонто, преди повече от 15 години. Всички елементи в системата са следствие от реална работа с деца. България е първата неанглоговоряща страна, в която тя се въвежда. По нея могат да учат деца от предучилищна група до 7 клас. Част от материалите вече са одобрени от Министерството на образованието и науката (МОН), за останалите това предстои през тази учебна година.

“JUMP MATH променя и учителите, и учениците, като дава възможност учителят на практика да прилага някои основни образователни принципи. Един от най-важните е поставянето на детето в центъра на обучението и създаването на позитивна среда. В основата стои чувството за успех от постигнатото, което повишава мотивацията и резултатите на всички ученици, обясниха методистите на института. - Всички се справят по-добре - и бавните, и бързите деца. Те започват да вярват в себе си и в собствените си способности, преодоляват страха от грешки, разказват практикуващи учители. Те отчитат също по-ниски нива на агресията сред децата, кооперативност, стремеж към полагане на усилия за постигане на дадена цел.“

Родителите и учителите могат да научат повече за JUMP MATH на уебинари всяка събота от 10 часа. Първият е на 15-ти март. Повече информация е налична на progresivno.org или на страницата на програмата във facebook.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X